Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα stress test και πού μπαίνει ο πήχης της EBA στα ακίνητα

Συγκρατημένες εμφανίζονται οι διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά την «καυτή» παραδοχή για την αποτίμηση της αξίας των υπό ρευστοποίηση ενεχύρων-ακινήτων. Τι θα ισχύσει στο αρνητικό σενάριο. Τα δύο όπλα του εγχώριου κλάδου.

Τα stress test και πού μπαίνει ο πήχης της EBA στα ακίνητα

Με αγωνία αναμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών την πιο δύσκολη ως προς τη διαχείρισή της παραδοχή που θα τους στείλει αύριο το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), όσον αφορά στην αποτίμηση της αξίας των υπό ρευστοποίηση ενεχύρων/ακινήτων για την 3ετία 2018-2020.

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν η εν λόγω παραδοχή στο δυσμενές σενάριο (adverse) να προβλέπει ότι η αξία των εν λόγω ακινήτων θα πιεστεί ακόμη περισσότερο (3% έως και 4%) κυρίως το 2018, με δεδομένο ότι οι τιμές, εξαιτίας του όγκου των πλειστηριασμών, πιθανότατα θα γνωρίσουν τουλάχιστον για ορισμένους μήνες νέα πτώση, όπως εξάλλου δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παραδοχή για την εξέλιξη της αξίας των ακινήτων για την επόμενη 3ετία θα είναι λίγο καλύτερη από την αντίστοιχη παραδοχή στα stress tests του 2015 που προέβλεπε: -3,60% των τιμών για το 2015, -3,40% για το 2016 και -2,10% για το 2017.

«Πρόκειται για τη μόνη παραδοχή που μπορεί με ουσιαστικό τρόπο να επηρεάσει δυσμενώς τον τελικό λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. «Τίποτε δεν είναι εύκολο με τους ελέγχους TAR και stress test», δηλώνει έτερος τραπεζίτης.

Για τις υπόλοιπες μακροοικονομικές παραδοχές που αφορούν την πορεία του ΑΕΠ, της ανεργίας και του πληθωρισμού, οι διοικήσεις των τραπεζών δείχνουν πιο αισιόδοξες, με το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, οι αξιολογήσεις κλείνουν γρήγορα και εφόσον ξεκαθαριστεί η επόμενη ημέρα (μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου), θεωρούν βέβαιο πως οι επενδυτές θα τοποθετήσουν κεφάλαια στα assets της ελληνικής οικονομίας.

Τα δύο όπλα

Στην μάχη των stress tests, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει δύο όπλα, η χρήση των οποίων εκτιμάται ότι θα κάνει πιο διαχειρίσιμο τον λογαριασμό. Το πρώτο είναι οι αυξημένες προβλέψεις που σχηματίζουν από την εφαρμογή του Λογιστικού Προτύπου IFRs 9, γεγονός που αναμένεται να μετριάσει τα stress tests. «Οι προβλέψεις του IFRs 9 σώζουν έως ένα βαθμό τον λογαριασμό των stress tests», αναφέρει πηγή με γνώση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το IFRs 9 οδηγεί σε αύξηση των προβλέψεων κατά 6 δισ. ευρώ και η απόσβεση -της ζημίας από τις αυξημένες προβλέψεις- θα γίνει σε βάθος 5ετίας, έως και το 2023.

Το δεύτερο όπλο στα χέρια των τραπεζών είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το γεγονός ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να συνυπολογισθούν στα τεστ αντοχής οι κινήσεις μείωσης του ρίσκου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, όπως είναι οι πωλήσεις δανείων, που ήδη έχουν γίνει και όσες αναμένεται να γίνουν εντός του Φεβρουαρίου από Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Επιπρόσθετα, τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών επισημαίνουν ότι κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού λογαριασμού των κεφαλαιακών αναγκών θα διαδραματίσουν και οι ισορροπίες στους κόλπους των δανειστών -κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-, στο πλαίσιο της ηρεμίας που πρέπει να διατηρηθεί στην Ευρώπη εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων.

Στα 3-3,5 δισ. ο λογαριασμός

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των παραδοχών, οι τράπεζες, εντός του Φεβρουαρίου, θα αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον όγκο των δανείων που θα στρεσαριστούν. Η διαδικασία θα εξελιχθεί μέχρι τον Απρίλιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, νωρίς τον Μάιο η ΕΚΤ θα καταλήξει στο ύψος του λογαριασμού, ο οποίος εκτιμάται από αναλυτές στην περιοχή των 3-3,5 δισ. ευρώ.

Έκτοτε οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν το αργότερο έως τον Αύγουστο (όταν και λήγει το πρόγραμμα στήριξης) τα νέα capital plans, με τους τρόπους με τους οποίους θα καλύψουν τις τυχόν ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v