Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πανηγυρίζουν τη μείωση του country risk

Η αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μειώνει δραστικά τους κινδύνους των ασφαλιστικών εταιρειών και δημιουργεί προϋποθέσεις για αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα σύνταξης και υγείας.

Ασφαλιστικές: Πανηγυρίζουν τη μείωση του country risk

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας, καθώς και τη δημιουργία θετικού αναπτυξιακού κλίματος στην Ευρωζώνη, γεγονός που με τη σειρά του έχει αρχίσει να ανεβάζει το ύψος των διεθνών επιτοκίων.

Έτσι, η απόδοση (yield) των δεκαετών ελληνικών κρατικών τίτλων έχει υποχωρήσει πλέον κοντά στο 3,7% (ήταν σχεδόν διπλάσια προ διετίας), ενώ αντίθετα η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών χρεογράφων έχει σκαρφαλώσει κοντά στο 0,7%, όταν προ διετίας είχε φτάσει να έχει αρνητικό πρόσημο.

Η πρώτη θετική επίδραση που προκύπτει για τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες (και ιδίως για όσες έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία) είναι η εγγραφή πολύ υψηλών επενδυτικών κερδών!

Ειδικότερα, το ράλι των ελληνικών ομολόγων συνέβαλε αποφασιστικά στο να σημειώσουν οι εγχωρίως δραστηριοποιούμενες ασφαλιστικές εταιρείες αθροιστική κερδοφορία γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ κατά την τελευταία πενταετία (2013-2017). Παράλληλα, σημαντικά επενδυτικά κέρδη αναμένονται και μέσα στη φετινή χρονιά.

Επιπρόσθετα, στον βαθμό που θα συνεχίζει να περιορίζεται κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια ο ελληνικός κίνδυνος, τόσο μικρότερες ανάγκες θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για εποπτικά κεφάλαια, επειδή θα αποτιμάται χαμηλότερα το ρίσκο των εγχώριων επενδύσεών τους.

«Φαίνεται πως μας μένουν ακόμη 12-18 μήνες περαιτέρω υποχώρησης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα -περίπου έως το 2%-, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει τις ασφαλιστικές εταιρείες τόσο σε κέρδη, όσο και σε εποπτικά κεφάλαια» υποστηρίζει παράγοντας του κλάδου.

Η μείωση του ελληνικού ρίσκου είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο: Σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα, θα κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα PEPP (Πανευρωπαϊκά Ατομικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα). Τα προϊόντα αυτά θα έχουν τους ίδιους όρους και παραμέτρους για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και έτσι το ίδιο συνταξιοδοτικό προϊόν, ένας Έλληνας θα μπορεί να το αποκτά από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης. Όσο όμως η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο χώρας, τόσο οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές και τόσο θα αναγκάζονται να διαθέτουν τα ίδια προϊόντα ακριβότερα.

Άρα, η ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία επιβάλλεται προκειμένου να μη δούμε πλήθος συμπολιτών μας να καλύπτεται συνταξιοδοτικά από ξένες ασφαλιστικές εταιρείες…

Μια άλλη θετική εξέλιξη είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που παρατηρείται στην Ευρωζώνη. Με το φετινό ΑΕΠ της περιοχής να υπολογίζεται πως θα «τρέξει» με +2% και με τις πληγές του Ευρωπαϊκού Νότου να επουλώνονται σταδιακά, έχει ήδη ξεκινήσει δειλά μια ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά επιτόκια, με την απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων να έχει σκαρφαλώσει στο 0,675%.

Μια άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια αποτελεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς έτσι θα περιορίσουν τις απαιτήσεις σε εποπτικά κεφάλαια και θα αποφύγουν να προσφύγουν στους μετόχους τους για ενισχύσεις.

Σύνταξη και υγεία στο προσκήνιο

Κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα επιτρέψει στους πολίτες να αυξήσουν τις καλύψεις τους σε ό,τι αφορά τη σύνταξη και την υγεία.

«Οι συζητήσεις αυτές θα προκύψουν τόσο εκ των έσω -από την Ελλάδα δηλαδή- όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς, το οποίο συμπληρώνει: «Στον τομέα της κοινωνικής σύνταξης, εκπρόσωποι των δανειστών μιλούν ευθέως για νέες μειώσεις παροχών, ενώ στο κομμάτι της υγείας θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το πόσο “δωρεάν” είναι η “δωρεάν υγεία” που προσφέρεται σήμερα από το ελληνικό κράτος στους πολίτες του. Τότε, θα ζυμωθεί και η πρόταση για ΣΔΙΤ μεταξύ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι ώστε να προσφέρεται δημόσια υγεία σε σαφώς χαμηλότερο κόστος».

Και εξηγεί ο ίδιος παράγοντας: «Παρά το γεγονός ότι το κόστος της υγείας που πληρώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι είναι πολύ υψηλό, το 70% των συμπολιτών μας δηλώνει δυσαρεστημένο από το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, όταν το μέσο αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται μόλις γύρω στο 30%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v