ΔΝΤ: Πρώτα ο έλεγχος του χρέους και μετά συμμετοχή στο πρόγραμμα

Επιμένει το Ταμείο στις δυο προϋποθέσεις (μεταρρυθμίσεις-χρέος) για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η μεταμνημονιακή σχέση με θα είναι αυτή που ισχύει για όλα τα μέλη του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Πρώτα ο έλεγχος του χρέους και μετά συμμετοχή στο πρόγραμμα

Οι όροι για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου William Murray ενημερώνοντας τον τύπο. Δουλεύουμε για τα δυο σκέλη του προγράμματος, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση χρέους.

Όπως είπε το Eurogroup επιτάχυνε τις τεχνικές συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) είναι μέρος κάθε προγράμματος του ΔΝΤ και γι’ αυτό αποτελεί κλειδί για την συμμετοχή του σε κάθε πρόγραμμα. «Υπάρχει η διάσταση της βιωσιμότητας χρέους σε όλα όσα κάνουμε. Κάνουμε τη δική μας ανάλυση, οι υπόλοιπες αρχές στην Ευρώπη μπορούν να τη δουν», σχολίασε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να γίνει κοινή ανάλυση με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Τόνισε δε ότι θα υπάρξει DSA όταν φτάσουμε στη στιγμή να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του ΔΝΤ για το δικό του πρόγραμμα είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε δεν είναι σχετιζόμενο ζήτημα η σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά το να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του χρέους.

Σε ότι αφορά τη μετά πρόγραμμα περίοδο σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ και ως τέτοια, ανεξαρτήτως αν έχει λάβει βοήθεια, επιτηρείται από το Ταμείο που κάνει ετήσιες αξιολογήσεις. Η σχέση της χώρας με το Ταμείο θα παραμείνει φυσιολογική. Υπάρχουν οικονομολόγοι που πηγαίνουν στις χώρες-μέλη, συμπλήρωσε, ώστε να δούμε ότι η μηχανή της οικονομίας δουλεύει. Τέτοιου είδους αναλύσεις γίνονται για όλα τα κράτη-μέλη.

Σε ότι αφορά τέλος τις παραδοχές της EBA με βάση τις οποίες θα γίνουν τα stress test αρκέστηκε να πει ότι η διαδικασία είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί η υγεία του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v