Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Ανοίγουν διαγωνισμοί για έργα 500 εκατ. εντός του 2018

Σε 15 μέρες δημοσιεύονται τα τεύχη δημοπράτησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης ύψους 330 εκατ. ευρώ. Αξιολογούνται οι προσφορές για τη Β’ Φάση των Κυκλάδων. Τις επόμενες μέρες τα τεύχη διαγωνισμού και για τη Γ΄ Φάση των Κυκλάδων ύψους100 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Ανοίγουν διαγωνισμοί για έργα 500 εκατ. εντός του 2018

Ρεύμα... προσελκυσης επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών από τον ΑΔΜΗΕ καθώς μέσα στο 2018 θα είναι ανοικτές προκηρύξεις τριων μεγάλων έργων.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης ο οποίος παράλληλα εκτίμησε ότι το 2017 η εταιρία θα κλείσει με καθαρά κέρδη 55 εκατ. ευρώ.

Στα ατού της εταιρίας στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 24% η κινεζική State Grid είναι και τα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 255 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να βγουν στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης ύψους 330 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη το έργο διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Μεγαλόνησο είναι πλέον ώριμο, έχει χαρακτηριστεί γενικότερης σημασίας και άρα οι απαλλοτριώσεις θα τρέξουν... με ταχείς ρυθμούς κι επιπλέον η ΑΕΠΟ είναι έτοιμη από τον περασμένη Σεπτέμβριο. Ο προγραμματισμός της λειτουργίας του καλωδίου είναι για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Εξάλλου, αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ θα αποφασίσει την επίσπευση του έργου της τρίτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων κατά δύο έτη, δηλαδή στο τέλος του 2020 να έχει ηλεκτριστεί. Περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου από το Λαύριο στη Σύρο και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος τις επόμενες μέρες θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και για αυτό το έργο. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 100 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις, υπάρχουν και με το project της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς βρίσκεται σε ώριμο στάδιο η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Η φάση αυτή περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων Άνδρου και Τήνου. Το έργο ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ήδη ηλεκτρίστηκε το καλώδιο διασύνδεσης Λαυρίου – Σύρου και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου το νησί πια θα παίρνει ρεύμα από το διασυνδεδεμένο σύστημα θέτοντας σε ψυχρή εφεδρεία τις ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ.

Τον Μάρτιο τα φορτία θα φτάνουν και στη Μύκονο. Το έργο της πρώτης φάσης των Κυκλάδων που διασυνδέει τη Σύρο, την Πάρο και τη Μύκονο με το Λαύριο κόστισε 245 εκατ. ευρώ Τα ετήσια οφέλη υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις του κ. Μανουσάκη είναι πως σε μία τριετία θα έχει αποσβεστεί.

Οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα προσφέρουν μείωση των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού.

Σε τροχιά μπαίνει και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, δηλαδή η διασύνδεση Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Σαντορίνης και Σαντορίνης με Πάρο ή Νάξο. Στα χέρια του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται προς μελέτη το σχετικό έργο μετά τα συμπεράσματα της κοινής ομάδας εργασίας με ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής θα εντάξει τα έργα στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο 2019-2028.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης (Αττική – Κρήτη) ο κ. Μανουσάκης έκανε γνωστό πως η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή το έργο αυτό να γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τη διασύνδεση της Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ (Eurasia Interconnector).

Κατόπιν τούτου ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου (Eurasia) ώστε να συσταθεί κοινός φορέας με τον Διαχειριστή να έχει το 51% και τη διαχείριση του ελληνικού κομματιού του έργου, δηλαδή της Κρήτης με την Αττική. Κατά τον κ. Μανουσάκη το έργο της Μεγάλης Κρήτης θα είναι έτοιμο σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v