Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Έτος κλειδί το 2018 για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Στη διεύρυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ευκαιρία για αμερικανικές επενδύσεις η φετινή ΔΕΘ. Αναστασόπουλος: δημιουργία εθνικού επιχειρηματικού μετώπου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Παπαδημητρίου: Έτος κλειδί το 2018 για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

«Το 2018 ενδέχεται να αναδειχθεί σε έτος - των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί παράλληλα με την δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) του 2018 μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στην αποψινή ετήσια εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΘ, έρχεται στην 83η διοργάνωσή της, να αναδείξει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ έχοντας στο επίκεντρο της αμερικανικής παρουσίας τη καινοτομία και τη τεχνολογία.

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν καινοτομίες επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ που "συστήνονται" για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης. Θα έχουμε δηλαδή μία "έκθεση - ορόσημο", μια διοργάνωση που θα δώσει αφενός τη δυνατότητα στις ελληνικές και τις αμερικάνικες επιχειρήσεις να έρθουν σε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και γνωριμίας, αφετέρου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ουσιαστικά και άμεσα για την ευρύτερη περιοχή και επενδύουν σε αυτήν με άξονα την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας, τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έργα όπως ο ΤΑΡ αλλά και όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ έρχονται επενδυτικά πλησιέστερα στην Ελλάδα.

Στην προσέγγιση αυτή, υπογράμμισε, ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είναι διακριτός και αξιοσημείωτος και εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου, η συνεργασία των δύο κρατών που σήμερα επεκτείνεται και σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, την ενέργεια, τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να προσελκύσει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες, η ενέργεια, ο τουρισμός και το φάρμακο.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη για το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και καταλυτική για την οικονομία, χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

Μετά από 8 χρόνια κρίσης και για πρώτη φορά μετά το 2014, το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε ανάπτυξη και επιτύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν ακόμη και το στόχο που μας επέβαλαν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις, ανέφερε και τόνισε ότι μαζί με την θετική και γρήγορη τρίτη αξιολόγηση, και την επιτυχή απόπειρα εξόδου στις αγορές, διαπιστώσαμε σαφή δείγματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, που αντανακλώνται και στην ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, και στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.

Βγαίνουμε από την ύφεση, η ανάπτυξη όμως δεν θα έρθει από μόνη της, αυτόματα και νομοτελειακά, επειδή επιτύχαμε δημοσιονομική εξισορρόπηση και γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους για την τρίτη αξιολόγηση, και εδώ εντοπίζω την ευθύνη όλων μας ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να μην θεωρείται δεδομένη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Προέχει επομένως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και βεβαίως όχι την ανατροπή του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Σημείωσε επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε διαμορφώσει το Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ώστε η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια να αποτελέσει την επιστροφή μας στην ανάπτυξη και όχι την είσοδο στη στασιμότητα. «Για να αξιοποιήσουμε το εθνικό πλεονέκτημα και να υλοποιηθεί το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, που έχουμε πια συμφωνήσει όλοι ότι θα στηρίζεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, σας καλώ όλους στη δημιουργία εθνικού επιχειρηματικού μετώπου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στήριξης του αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την πίστη του, ότι «η παρουσία μας φέτος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπως και παλαιότερα, έχει αναλάβει την διοργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου. Εστιάζοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία, όπου οι ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα, στοχεύουμε στην προσέλκυση ισχυρών εταιρειών στο Περίπτερο μας και στην παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποστολών από τις ΗΠΑ και όλες τις γειτονικές χώρες».

Εργαζόμαστε, από κοινού με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και με την πλήρη στήριξη της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει τον Σεπτέμβρη το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το έναυσμα για την ανάπτυξη κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v