Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ένα χρόνο η λειτουργία της επέκτασης του τραμ προς Πειραιά

Από το καλοκαίρι μπορούν να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του τραμ προς τον Πειραιά, αλλά θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας. Τι λένε στην Αττικό Μετρό.

Σε ένα χρόνο η λειτουργία της επέκτασης του τραμ προς Πειραιά

Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 2,5 ετών είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013 τα έργα κατασκευής της επέκτασης του τραμ προς τον Πειραιά, αλλά τελικά θα χρειαστούν περίπου πεντέμισι χρόνια!

Η εμπορική λειτουργία της επέκτασης, στο τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τον Πειραιά, αναμένεται προς την άνοιξη του 2019, όπως υποστηρίζει ο Χρήστος Βαλσαμάκης, ο διευθυντής του έργου στην Αττικό Μετρό. Τμήμα της ίδιας εργολαβίας είναι και η αναβάθμιση της αποβάθρας στο Σύνταγμα η οποία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 10 Μαρτίου. Τα έργα στο Σύνταγμα περιλαμβάνουν αλλαγή των σιδηροτροχιών καθώς και νέα αποβάθρα για τους επιβάτες.

Ειδικά για την επέκταση προς Πειραιά, ο διευθυντής του έργου υποστηρίζουν πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες εργασίες για την εγκατάσταση του τροχιοδρόμου και την κατασκευή του τερματικής αποβάθρας μπροστά από τον ΟΛΠ. Ο κ. Βαλσαμάκης προσθέτει πως μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια με έναν συρμό. Όμως, οι εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του 2018. Υπενθυμίζεται πως στο σημείο που θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός βρέθηκαν τα θεμέλια του Παλιού Δημαρχείου του Πειραιά.

Χρειάστηκε η έγκριση του Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων ώστε να αποδομηθούν και να ξεκινήσουν τα έργα. Στην Αττικό Μετρό επισημαίνουν πως είναι ορατές στον Πειραιά οι αλλαγές που φέρνει το τραμ π.χ. με τις νέες πεζοδρομήσεις, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κ.ά.

Η επέκταση της γραμμής του τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) προς τον Πειραιά είναι συνολικού μήκους 5,4 χιλιομέτρων (2,3 χιλιόμετρα από Πειραιά προς ΣΕΦ με 5 στάσεις και 3,1 χιλιόμετρα από ΣΕΦ προς Πειραιά με επτά στάσεις). Το έργο είχε ανατεθεί στην τεχνική εταιρεία «ΘΕΜΕΛΗ» έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2009.

Οσο διαρκούν οι εργασίες στο Σύνταγμα όλα τα δρομολόγια του τραμ θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» και οι επιβάτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν (με το ίδιο εισιτήριο) από τις λεωφορειακές γραμμές ή από το μετρό μέσω του σταθμού Συγγρού – Φιξ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v