Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λουκέτα» φοβούνται οι φαρμακοβιομήχανοι

Απορώ πώς θα πληρωθούν φέτος claw back και rebate. Θα κινδυνεύσουν πολλές επιχειρήσεις με μακρά ιστορία και προσφορά, υπογράμμισε ο Θ. Τρύφων, συμπληρώνοντας πως πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε μπροστά.

«Λουκέτα» φοβούνται οι φαρμακοβιομήχανοι

Τον φόβο του πως αν δεν μεταβληθεί το περιβάλλον των ανεπαρκών προϋπολογισμών για το φάρμακο και του δυσβάστακτου συνδυασμού claw back και rebate, θα κινδυνέψει η βιωσιμότητα εγχώριων παραγωγικών μονάδων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

«Απορώ πώς θα πληρωθούν φέτος claw back και rebate. Θα κινδυνεύσουν πολλές επιχειρήσεις με μακρά ιστορία και προσφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, συμπληρώνοντας πως πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε μπροστά. Επιβάλλεται να υλοποιηθούν κλαδικές πολιτικές με ανάπτυξη τομέων που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία. Πρέπει να υπάρξει εθνική φαρμακευτική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο. Αν αρθούν τα εμπόδια, τότε η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ.

Η χώρα έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων που σήμερα εισάγει και υπολογίζονται σε δύο δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο φαρμακευτικός κλάδος, που είναι δεύτερος στις εξαγωγές, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις του στο εξωτερικό, σε μια παγκόσμια αγορά που διαμορφώνεται σε 1,3 τρισ. ευρώ και η κυβέρνηση κάθε χώρας αγωνίζεται για να προσελκύσει επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων:

• Συμφώνησε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια εθνική φαρμακευτική πολιτική και πως ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της χώρας.

• Παραδέχτηκε ότι ο υπάρχων προϋπολογισμός για τα φάρμακα είναι χαμηλός, καθώς και ότι ο συνδυασμός claw back και rebate άδικος. Ωστόσο σημείωσε πως αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα διαρθρωτικά μέτρα, όπως π.χ. αυτά για τη συγκράτηση της ζήτησης και τον περιορισμό της συνταγογράφησης.

• Σημείωσε πως κατά τα τελευταία χρόνια το σύστημα υγείας έμεινε όρθιο παρά τις δυσκολίες και πως το 2018 θα είναι μια χρονιά επούλωσης των πληγών, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία γενικότερα. Σ’ αυτό θα συντελέσει και η έξοδος της χώρας από ένα καθεστώς ασφυκτικής εποπτείας, η οποία έχει πλήξει τον κλάδο.

• Σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσπάθεια δημιουργίας κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία).

• Η σοβαρή προετοιμασία φέτος δίνει τη δυνατότητα για διορθωτικές κινήσεις μέσα στο έτος, κατόπιν ειλικρινούς διαλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v