Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «ουρές» της αξιολόγησης στο τραπέζι του EwG

Εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων κινείται η τρίτη αξιολόγηση αλλά υπάρχουν αστερίσκοι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Θετική» απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό περιμένει η κυβέρνηση. Το χρέος και τα μηνύματα Μοσκοβισί.

Οι «ουρές» της αξιολόγησης στο τραπέζι του EwG

Την Καθαρά Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδέχεται να ενημερώσει το Eurogroup πως δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα για την υλοποίησή τους. Ανησυχία δεν υπάρχει. Ούτε και ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης. Η τρίτη αξιολόγηση θεωρείται ουσιαστικά κλεισμένη, αλλά στις «ουρές» υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσέρχεται με 103-104 από τα 110 προαπαιτούμενα, κλεισμένα. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται διαδικαστικά θέματα, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση στο ΦΕΚ των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας, αλλά και δύο ζητήματα στα οποία οι δανειστές έχουν δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα πως δίνουν ιδιαίτερη σημασία: η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτά τα δύο προαπαιτούμενα ενδέχεται να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Στο μέτωπο του Ελληνικού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται θετική για την επένδυση. Η καθυστέρηση μπορεί να προκύψει αν οι δανειστές απαιτήσουν να έχει καθαρογραφεί η απόφαση. Στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εικόνα είναι λίγο πιο σύνθετη. Ποσοτικός στόχος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν έχει τεθεί και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο κάνει λόγο για επιβεβαίωση της απρόσκοπτης διεξαγωγής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει εβδομάδα με την εβδομάδα να αυξάνεται το πλήθος τους (φαίνεται να τηρείται), οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στα ειρηνοδικεία και δεν γίνονται λόγω αποχής να περάσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 21 Φεβρουαρίου (προχωρά) και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας. Ειδική αναφορά στην ανάγκη πανελλαδικής κάλυψης είχε κάνει ο Μάριο Ντράγκι, με την πρόσφατη απάντησή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Στο σημείο αυτό απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες. Σε πολλές περιφέρειες της χώρας, οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ ορισμένοι σύλλογοι αντιδρούν στη λεγόμενη παρέκταση αρμοδιότητας, τη δυνατότητα δηλαδή ένας συμβολαιογράφος από μια περιφέρεια της χώρας να μπορεί να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί ένα ακίνητο σε άλλη περιφέρεια. Παράλληλα, αρκετοί σύλλογοι έχουν ζητήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να μην είναι ιδιοκτησίας του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων αλλά να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης ή του υπουργείου Οικονομικών.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν σύντομα. Η τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ακόμα και αν δεν πιστοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup, θα κλείσει λίγες μέρες αργότερα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EwG, αναμένεται να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο το θέμα της διευθέτησης του χρέους και ειδικότερα το εγχείρημα διασύνδεσης των μελλοντικών παρεμβάσεων με τον ρυθμό ανάπτυξης, με βάση τη γαλλική πρόταση.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να δώσει στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών σε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v