Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος οδικός χάρτης για τις εξόδους στις αγορές

Τα επόμενα βήματα μετά την άντληση 3 δισ. ευρώ με το 7ετές ομόλογο. Το κραχ στις αγορές και οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ. «Αμυντικά» και «επιθετικά» σενάρια, με το βλέμμα (και) στις ιταλικές εκλογές.

Ο νέος οδικός χάρτης για τις εξόδους στις αγορές

Με ορόσημο της ιταλικές κάλπες της 4ης Μαρτίου αλλά και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα του ελληνικού δημοσίου στον δρόμο προς τη βιώσιμη επάνοδο της αυτόνομης χρηματοδότησης των αναγκών του.

Το χρονικό περιθώριο έως τις ιταλικές εκλογές κρίνεται «στενό» από πηγές της αγοράς ομολόγων, για να δοκιμαστεί μια ακόμα ελληνική έξοδος στο μεσοδιάστημα, ενώ το αποτέλεσμά τους θα κρίνει, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εάν η επόμενη κίνηση θα είναι «αμυντικού χαρακτήρα» με την έκδοση τριετών τίτλων ή «επιθετικού», ακόμα και με 12ετή ή 15ετή ομόλογα.

Το πλάνο των προηγούμενων εβδομάδων προέβλεπε έκδοση τριετών ομολόγων πριν τις ιταλικές εκλογές και δεκαετίας, λίγο πριν ή μετά τη λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος από τον ESM. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, ενώ καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις κρίνεται πλέον και το διεθνές σκηνικό στις αγορές. Εάν το μίνι κραχ των τελευταίων ημερών πάρει ευρύτερες διαστάσεις, οι κινήσεις θα πρέπει να επανακαθοριστούν.

Προς το παρόν, με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα της έκδοσης επταετών ομολόγων, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με την οποία «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές».

Αφήνοντας στην άκρη το κόστος, το οποίο χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές «εντός των πλαισίων της αγοράς, αν ληφθεί υπόψη ότι η καλύτερη επίδοση του πενταετούς ελληνικού τίτλου το τελευταίο διάστημα είναι 2,85% και του δεκαετούς στο 3,6%», στέλεχος της αγοράς ομολόγων επισημαίνει πως η χθεσινή έκδοση ήταν ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση επιστροφής στην κανονικότητα. Προσθέτει με νόημα πως «επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει να βγεις στις αγορές όταν βρέχει».

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες με οδηγό απόδοσης (guidance) 3,75%, προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων τόσο hedge funds όσο και χαρτοφυλάκια υψηλής ποιότητας (BlackRock, Wellington). Τελικά η απόδοση έκλεισε στο 3,5% και από τα 7 δισ. ευρώ, το δημόσιο θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ.

Την έκδοση επταετών ομολόγων χαρακτήρισε «καλό νέο» ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες κύκλο επαφών στην Αθήνα, ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v