Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλη Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα

Να τρέξουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος επιδιώκουν οι δανειστές, δίνοντας οδηγία στο κουαρτέτο να έρθει στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου. Τα προαπαιτούμενα, το χρέος και η επόμενη ημέρα στο επίκεντρο.

Τέλη Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα

Στις 26 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλής των δανειστών φτάνουν για μία ακόμα φορά στην Αθήνα. Η επίσπευση της καθόδου τους για την έναρξη της δ' αξιολόγησης συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός τους τελευταίους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Στο κουαρτέτο, τη θέση της Ντέλια Βελκουλέσκου θα πάρει ο Πίτερ Ντόλμαν, ενώ η υπόλοιπη ομάδα παραμένει αμετάβλητη. Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM.

Η δουλειά η οποία απομένει να γίνει έως τον Ιούνιο είναι μεγάλου όγκου. Πέραν της ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας, τις πρόσθετες δεσμεύσεις που θα αναληφθούν και τη διευθέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τέταρτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι δηλώσεις του ιδίου όμως υποδεικνύουν ότι αναζητείται η ενδεδειγμένη φόρμουλα μεταμνημονιακής -ενισχυμένης, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ- εποπτείας ενώ η εξίσωση του χρέους παραμένει δύσκολη.

Μια πρώτη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο έγινε χθες στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αποφάσεις για το χρέος επιδιώκεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup του Μαρτίου.

Σε χρόνο παράλληλο, η ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης των επόμενων ετών -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα παρουσιαστεί πριν το Πάσχα- και οι δανειστές θα επιχειρούν να μορφοποιήσουν το πλαίσιο των δεσμεύσεων των επόμενων ετών με ρήτρες μη αναστροφής μεταρρυθμίσεων αλλά και πρόσθετες -ενδεχομένως- παρεμβάσεις.

Ο προγραμματισμός υπαγορεύει σύνθεση όλων των κομματιών του παζλ στις 21 Ιουνίου, στο τελευταίο Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο μήνες πριν την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM. O Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι τότε επιδιώκεται μια «παγκόσμια συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v