Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα τα δικαιολογητικά για την ένταξη στις 120 δόσεις

Τα κριτήρια για τη ρύθμιση των οφειλών ως 50.000 ευρώ περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Χρήσιμες πληροφορίες για την υποβολή αλλά και έγκριση των αιτήσεων. Αναλυτικά βήμα προς βήμα η διαδικασία. 

Όλα τα δικαιολογητικά για την ένταξη στις 120 δόσεις

Τα αναγκαία δικαιολογητικά για την υπαγωγή των οφειλετών προς τα Ταμεία στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτήν, η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από 05/02/2018 από τον οφειλέτη ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (OCW) που τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) (www.keyd.gov.gr).

Πρέπει να περιέχει πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών που υποβάλλουν αυτήν από κοινού με τον οφειλέτη, καθώς και στοιχεία για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς του, κατάλογο όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή και υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 για την ακρίβεια του περιεχομένου της.

Επιπλέον, η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο της τελευταίας εκδοθείσας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης προσδιορισμού φόρου του έτους υποβολής της αίτησης και των προηγούμενων πέντε (5) ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.

2. Έντυπο υπολογισμού αξίας γηπέδου (ΑΑ ΓΗΣ) για όσους οφειλέτες έχουν στην κυριότητά τους εμπράγματα δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

3. Πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή από τον Δικηγορικό Σύλλογο για οφειλέτες Δικηγορικές Εταιρείες.

4. Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή των υπεύθυνων νομικών προσώπων (προέδρου & διευθύνοντα συμβούλου για Α.Ε., διαχειριστή για Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε., ομόρρυθμων εταίρων και διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες).

5. Για φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που έχουν συνολικές οφειλές έως 20.000 € ή/και οι οφειλές τους προς Κ.Ε.Α.Ο. υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο:
> Περί μη πτώχευσης,
> Περί μη υπαγωγής αυτού σε διαδικασία εξυγίανσης (αρ.99 επ. ν.3588/2007) ή διαδικασίας εκκαθάρισης (αρ106ια ν.3588/2007) ή συμφωνίας ρύθμισης ή ειδικής διαχείρισης (αρ.62 επ. ν.4307/2014),
> Ότι δεν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή του οφειλέτη σε κάποια από τις προαναφερόμενες διαδικασίες.

6. Για φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. έως 50.000 ευρώ, πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (Γενικό Αρχείο Αιτήσεων αρ.13 ν.3869/2010) ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού κατά τις διατάξεις του ν.3869/2010. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί σχετική απόφαση, πρέπει να προσκομίζεται επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης και της απόφασης και υπεύθυνη δήλωση (ν.1599/86) ότι οι οφειλές για τις οποίες υποβάλλεται η αίτηση ρύθμισης δεν έχουν περιληφθεί στην εκδοθείσα απόφαση.

Στην περίπτωση που οι οφειλές προς Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, υποβάλλονται επιπροσθέτως και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

7. Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του αρ.16 του ν.4308/2014 των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες (εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση σύνταξης ή/και δημοσίευσης)

8. Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής (εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του).

9. Πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων.

10. Υπεύθυνη δήλωση με αναλυτική παράθεση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί αυτών.

Επισημαίνεται ότι οι οφειλέτες της παρ.6 του άρθρου 2 του ν.4469/17, που οι οφειλές προς Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους, υποχρεούνται σε δήλωση και υποβολή τόσο των οριζόμενων στο άρθρο 5 του νόμου, όσο και των αναφερόμενων στην παρούσα δικαιολογητικών.

Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά προσκομίζονται και από συνοφειλέτη που υποβάλλει από κοινού αίτηση με τον οφειλέτη.

Πέραν των ως άνω υποχρεωτικά υποβαλλόμενων, το Κ.Ε.Α.Ο. δύναται να ζητήσει την υποβολή επιπλέον δικαιολογητικών τα οποία κρίνει απαραίτητα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και για τη διαμόρφωση της πρότασης ρύθμισης.

Στην περίπτωση που το Κ.Ε.Α.Ο. διαπιστώσει ελλείψεις ή ανακρίβειες στην υποβληθείσα αίτηση, δύναται να τάξει εύλογη προθεσμία, η οποία δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, για τη συμπλήρωση ή διόρθωση αυτών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να απορρίψει την αίτηση. 

*Δείτε τη σχετική εγκύκλιο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v