Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θέλει να βυθίσει τη χώρα σε βούρκο σκανδαλολογίας

Η προσπάθεια να κυληθεί όλη η πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα βούρκο, μέσα σε μια λάσπη με εκατέρωθεν κατηγορίες, είναι προφανές ότι θα απαντηθεί θεσμικά από εμάς και θα απαντηθεί στη Βουλή, τονίζει.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θέλει να βυθίσει τη χώρα σε βούρκο σκανδαλολογίας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από χθες διήμερη περιοδεία στην Εύβοια. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, είχε χθες ανοιχτή συζήτηση με ελεύθερους επαγγελματίες στη Χαλκίδα. Κατά την έναρξη της συζήτησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, είπε τα εξής:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να μπορέσω να απαντήσω σε ερωτήματα τα οποία θα μου θέσετε εσείς. Βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα από το να επαναλάβω άλλη μια κλασική κομματική ομιλία, που θα σας πω τις σκέψεις μου και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς. Κάθε φορά που κάνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, συνήθως κάτι χρήσιμο βγαίνει ως συμπέρασμα από αυτά τα οποία ακούω. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα μπορέσουμε να κάνουμε και σήμερα.

Δεν θέλω να πω πολλά στην αρχή, ίσα ίσα να πω δυο τρεις σκέψεις γενικές για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο, όσο περισσότερο γίνεται, για να απαντήσω σε ερωτήσεις σας. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει μια μεγάλη και προφανής αντιδιαστολή μεταξύ της τοξικότητας του γενικότερου πολιτικού περιβάλλοντος και της δημιουργικότητας και της προσδοκίας που βλέπω στα δικά σας πρόσωπα και σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που συναντώ σε όλες τις περιοδείες που κάνω στην Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα εδώ στην Εύβοια.

Απ’ τη μια, η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά θέλει να γυρίσει τη χώρα στο παρελθόν, να διχάσει, να τη βυθίσει σε ένα βούρκο σκανδαλολογίας. Ίσως διότι ο ίδιος δεν αισθάνεται αρκετά σίγουρος να υπερασπιστεί τα -εντός εισαγωγικών- “επιτεύγματά” του στην πορεία της οικονομίας.

Σήμερα, μάλιστα, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση από τον κ. Βίζερ, απερχόμενο επικεφαλής του Euroworking Group, ο οποίος εκτίμησε το κόστος του πρώτου εξαμήνου της περιόδου Βαρουφάκη - Τσίπρα στα 200 δισ. και όχι στα 100 δισ. που λέγαμε μέχρι σήμερα.

Αυτή η προσπάθεια, λοιπόν, να κυληθεί όλη η πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα βούρκο, μέσα σε μια λάσπη με εκατέρωθεν κατηγορίες, είναι προφανές ότι θα απαντηθεί θεσμικά από εμάς και θα απαντηθεί στη Βουλή. Διότι δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο πάρα μόνο να προσέλθουμε στη Βουλή και να απαντήσουμε στην Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί, σε όλους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, που βαραίνουν σήμερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτή τη διαδικασία να βγούνε και οι κουκούλες, να προσέλθουν και όλοι όσοι έχουν να καταθέσουν κάτι και να μπορέσουν και οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και εύχομαι πραγματικά και ελπίζω να δοθεί επαρκής χρόνος σε αυτή την Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή για να πάρετε, όλες και όλοι, τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα τα οποία έχετε.

Αυτή, λοιπόν, είναι η μία πραγματικότητα, αυτή που δυστυχώς, σήμερα, μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων. Είχα την ευκαιρία να δω λίγο τα δελτία και σχεδόν είναι μονοθεματικά. Novartis, Novartis, Novartis.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πραγματικότητα, την οποία συνάντησα σήμερα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό το οποίο έκανα στη Νότια και την Κεντρική Εύβοια. Επιτυχημένοι συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο, ηλικιωμένοι άνθρωποι που μου είπαν “τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό, κάντε κάτι για να τους φέρετε πίσω, να δημιουργήσετε δουλειές, επενδύσεις”. Επιχειρηματίες, οι οποίοι στενάζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και της υπερβολικής γραφειοκρατίας, που δεν τους επιτρέπει να εκφράσουν ελεύθερα τη δική τους επιχειρηματική δημιουργικότητα. Υποδομές, οι οποίες πάσχουν. Και θέλω να το πω αυτό, ειδικά εδώ στην Εύβοια: Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν είδα οδικό δίκτυο σε τέτοια χάλια, όπως αυτό το οποίο είδα στην Εύβοια. Σας λέω -φαντάζομαι- κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά. Πλην όμως, το οδικό δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης για ένα νομό που στηρίζεται στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα. Και αύριο θα έχω τη δυνατότητα να κινηθώ και προς τη Βόρεια Εύβοια, όπου το οδικό δίκτυο -απ’ ό,τι το θυμάμαι, και φαντάζομαι δεν έχει βελτιωθεί- είναι ακόμα χειρότερο. Πλην όμως η αναπτυξιακή δυναμική της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί, αν δεν λυθεί το πρόβλημα των οδικών υποδομών.

Αυτά μου είπαν σήμερα οι συμπολίτες μας με τους οποίους μίλησα και φαντάζομαι ότι γι’ αυτά θα με ρωτήσετε κι εσείς σήμερα. Διότι τελικά, το πραγματικό διακύβευμα της πολιτικής δεν είναι τόσο να τσακωθούμε για το παρελθόν. Θα γίνεται κι αυτό. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι και για την υπόθεση της Novartis είμαστε πολύ σαφείς: Όλα στο φως, αλλά όλα στο φως με κανόνες και χωρίς στοχοποίηση. Αλλά όλα αυτά αφορούν το παρελθόν. Εσείς θέλετε να ακούσετε από εμένα και τη Νέα Δημοκρατία ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για το μέλλον αυτού του τόπου. Για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος. Για το πώς εσείς θα μπορέσετε να φτιάξετε τις δικές σας ζωές, να φτιάξετε τις δικές σας καριέρες, να κάνετε οικογένεια. Για το πώς μπορείτε να εκπληρώσετε τις δικές σας φιλοδοξίες και τα δικά σας όνειρα. Κι αυτός είναι κι ο δικός μου στόχος: Όσο τοξικό κι αν είναι το κλίμα, καθώς πηγαίνουμε προς τις επόμενες εκλογές -και μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα είναι πολύ τοξικό- εγώ θα επιδιώκω πάντα να μιλάω για το μέλλον.

Όλοι και όλες αισθανόμαστε ότι πραγματικά αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα. Αξίζουμε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο ουσιαστική, λιγότερο εμπαθής. Που θα στέκεται πάνω στα πραγματικά προβλήματα. Που δεν θα ασχολείται μόνο με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα. Αξίζετε μια πολιτική η οποία θα μπορεί να ξεκλειδώσει το μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό το οποίο έχει αυτός ο τόπος. Και αναφέρομαι ειδικά, εδώ, στην Εύβοια, έναν τόπο με πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως, ακόμα δεν έχουν ξεκλειδωθεί, για λόγους που θα συζητήσουμε στη συνέχεια. Γι’ αυτά λοιπόν θέλω να συζητήσουμε».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ερωτήθηκε από ελεύθερους επαγγελματίες για ζητήματα σχετικά με το φορολογικό και το θεσμικό πλαίσιο, τη δημόσια διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του σχεδίου του για την επιχειρηματικότητα, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

Πρώτον, στη μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να μη δουλεύει για το κράτος ο επιχειρηματίας και να υπάρχει πραγματικό κίνητρο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη.

Δεύτερον, στη μείωση της γραφειοκρατίας. Έδωσε έμφαση στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, αλλά και σε στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου. Ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα το παρωχημένο νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο της μικροζυθοποιίας, το οποίο είναι ως έχει από το 1922.

Τρίτον, στη βελτίωση της ρευστότητας. Με επιτάχυνση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και έμφαση στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά την υγιή επιχειρηματικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, έδωσε έμφαση στο ζήτημα του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Χρειάζεται, όπως δήλωσε, περισσότερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι δεν αντέχει πολλές τράπεζες η Ελλάδα. Υπό την κατάλληλη εποπτεία, ο ανταγωνισμός στις τράπεζες θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αγορά ακόμα δεν είναι αρκετά απελευθερωμένη.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις:

* Τοποθετήθηκε υπέρ της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όμως αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση των τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών σε αυτές.

* Κατήγγειλε την πελατειακή πρακτική αναδιανομής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, με τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων μέσω άγριας υπερφορολόγησης. Τόνισε ότι πραγματική κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

* Επεσήμανε, ειδικά για τον κλάδο του τΤουρισμού, ότι τα τελευταία λίγα χρόνια βιώνει μια πολύ ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν τώρα επενδύσεις. Υπενθύμισε, δε, τη δέσμευσή του για κατάργηση του τέλους διαμονής.

Τέλος, ερωτώμενος για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική, αναγνώρισε ότι υπάρχει «γυάλινη οροφή» που δεν επιτρέπει σε πολλές γυναίκες να γίνουν ανώτατα στελέχη. Δήλωσε ότι για να σπάσει αυτή η γυάλινη οροφή, χρειάζονται συνειδητές επιλογές και ότι ο ίδιος θέλει να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες γυναίκες να εκλεγούν στη Βουλή και να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και στην ανώτατη διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v