Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζει το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι

Σταθερές οι τιμές στα περισσότερα σαρακοστιανά εδέσματα σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει η ΕΣΕΕ. Μοναδικές διαφοροποιήσεις τα κατεψυγμένα καλαμάρια, με πτώση τιμών 20,6% αλλά και το φρέσκο χταπόδι, που εμφανίζεται ακριβότερο κατά 11,3%.

Πόσο κοστίζει το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι

Ενόψει της Καθαρής Δευτέρας, η ΕΣΕΕ απέστειλε στους εμπόρους τις εκτιμήσεις της για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού του 2018, βάσει των αποτελεσμάτων της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το ΙΝ.Ε.Μ.Υ., στο χρονικό διάστημα 12-13 Φεβρουαρίου (Πίνακας 1), προκειμένου να προβληθούν ανάλογα σε τοπικό επίπεδο.

Από την καταγραφή του ύψους των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που αποτελούν το σαρακοστιανό τραπέζι, προκύπτει μία μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από Supermarkets και φούρνους).

Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%). Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%.

Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.»

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:

«Από τα πορίσματα της δειγματοληπτικής έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ συνάγεται το συμπέρασμα πως το κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι προκύπτουσες ετήσιες διακυμάνσεις των τιμών στα θαλασσινά (-0,5%) και στα προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό από τα Supermarkets και τους φούρνους (+0,8%), είναι περιορισμένης έκτασης, με αποτέλεσμα να μην διαφοροποιούν καθόλου το ετήσιο κόστος.

Καλά Κούλουμα, καλή Σαρακοστή...»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v