Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρ. Αικατερινάρη: Δεν υπαναχωρούμε στις ιδιωτικοποιήσεις

Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να υποβάλουν business plan οι κρατικές εταιρείες, τονίζει η CEO του Υπερταμείου. Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απαιτεί να λυθούν πρώτα τα «καυτά θέματα». Στόχος, έσοδα 3 δισ. ως το 2019.

Ρ. Αικατερινάρη: Δεν υπαναχωρούμε στις ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η Ράνια Αικατερινάρη.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να προχωρήσει τις υποθέσεις που συμφώνησε με τους δανειστές. Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να συγκεντρωθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2019.

«Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω κάποιο ρίσκο τώρα», απάντησε στο αν υπάρχουν κίνδυνοι για το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι αυξανόμενα οι Ελληνες κατανοούν «την αποστολή και την αξία που μπορεί να φέρει ένας οργανισμός όπως το Υπερταμείο». Να σημειωθεί ότι το τελευταίο θα έχει την ευθύνη της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια.

«Πιστεύω ότι [οι ιδιωτικοποιήσεις] έχουν ωριμάσει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων», υποστήριξε. «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός κατακερματισμένου μοντέλου όπου κάποιος μπορούσε να αποφασίσει τυχαία για το τι θα συμβεί και τι όχι».

Κακή διαχείριση, πολιτική επιρροή και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής έχουν στοιχίσει σε κρατικές επιχειρήσεις, σημειώνει το πρακτορείο. Υπενθυμίζει ότι τα μισά από τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθυνθούν για το χρέος και τα υπόλοιπα θα επιστρέψουν στις εταιρείες για επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Το Ταμείο στοχεύει να βελτιώσει την κεφαλαιακή δομή των εταιρειών που εποπτεύει εντός της επόμενης διετίας, πριν τις αναδιαρθρώσει σε διάστημα τριών-πέντε ετών.

«Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προϋποθέτει ότι έχει λύσει κάποια από τα καυτά θέματα… εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η καλύτερη διαχείριση πόρων και η αντιμετώπιση θεμάτων συλλογής εσόδων», τόνισε.

Το Ταμείο έχει ξεκινήσει να δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε κρατικές επιχειρήσεις που εποπτεύει που είναι «στα μέτρα τους» και όχι «ευσεβείς πόθοι», δήλωσε, ζητώντας να υποβάλλουν πλάνα έως τον Απρίλιο, για να γίνουν βιώσιμες, περισσότερο αποδοτικές και ανταγωνιστικές. «Συχνά είναι ο φόβος της αλλαγής, ο φόβος του νέου», υποστήριξε. «Πολλές επιχειρήσεις… θέλουν να αλλάξουν και να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα, γιατί αισθάνονται ότι, διαφορετικά, δεν θα είναι βιώσιμες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v