Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΜΕΔΕ: Θετικός απολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Ο πρόεδρος του οργανισμού Κ. Μακέδος τόνισε πως στηρίζει τους νέους μηχανικούς και τις μικρές επιχειρήσεις μέσω της παροχής εγγυήσεων για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων ή μελετών. Οι επενδύσεις για ψηφιακές υπηρεσίες.

ΤΜΕΔΕ: Θετικός απολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Περίπου 50.150 εγγυητικές επιστολές, ύψους μέχρι 50.000 ευρώ, δηλαδή για μικρομεσαίες εργοληπτικές / μελετητικές επιχειρήσεις και μεμονωμένους επαγγελματίες εκδόθηκαν το 2017 από το ΤΜΕΔΕ, τον καθολικός διάδοχο του ΤΣΜΕΔΕ στον τομέα της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης την Πέμπτη, είπε πως οι εγγυητικές εκδόθηκαν σε 31.000 πιστούχους και 6.000 τεχνικές εταιρείες, με το 11% να αφορούν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης. Στόχος του οργανισμού, τόνισε, είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων επαγγελματιών μηχανικών οι οποίοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες. Ο ίδιος θεωρεί πως χωρίς τη στήριξη του ΤΜΕΔΕ κάποιοι νέοι μηχανικοί ή μικρές επιχειρήσεις θα αδυνατούσαν να διεκδικήσουν έργα ή μελέτες και θα "έκλειναν τα βιβλία τους" ή δεν θα τα άνοιγαν ποτέ.

Αντίστοιχος αριθμός εγγυητικών είχε εκδοθεί και το 2016, αλλά τα ποσά του 2017 ήταν συνολικά μικρότερα, όπως εξήγησε. Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ τόνισε πως εξαιτίας των επενδύσεων του οργανισμού σε τεχνολογικές υποδομές, το 50% των εγγυητικών εκδόθηκε πέρυσι ηλεκτρονικά με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, ενώ προωθούνται νέες επενδύσεις για ανάπτυξη εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου (π.χ. ειδοποίησης για την έκδοση μιας εγγυητικές, ειδοποίηση για οφειλές, κλπ).

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο κ. Μακέδος, παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις βασικούς στόχους, που υλοποιήθηκαν το 2017.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΤΜΕΔΕ δημιουργήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε μια ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία. Η ίδρυση του ΤΜΕΔΕ δεν ωφέλησε μόνο τον κλάδο μας, αλλά πρωτίστως την ελληνική οικονομία. Επιθυμούμε και εργαζόμαστε έτσι, ώστε το ΤΜΕΔΕ να καταστεί ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής των επιχειρηματικών δράσεων των μελών του, αλλά και φυσικά να διευρύνουμε τις συνέργειες με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, ισχυροποιώντας και αναδεικνύοντας περαιτέρω το νέο μας φορέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μακέδος αναφερόμενους στους τέσσερις στόχους, που υλοποίησε η Διοίκηση μέσα στο 2017.

Ο πρώτος άξονας, όπως είπε αφορούσε την ίδρυση του ΤΜΕΔΕ

- Απογραφή περιουσιακών στοιχείων και έγκριση καταστατικού λειτουργίας
- Διαμόρφωση λειτουργικού οργανογράμματος
- Δημιουργία Επενδυτικής Επιτροπής και Επιτροπών Διακινδύνευσης και Εσωτερικού Ελέγχου
- Σύσταση Κανονισμών Εσωτερικής Λειτουργίας, Οικονομικής και Λογιστικής Οργάνωσης
- Κατάρτιση προϋπολογισμού 2017, βάσει Διεθνών Λογιστικών Προτύπων
- Διασφάλιση λειτουργίας υπηρεσιών Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., μέσω 39 υποκαταστημάτων, που υπάγονται πλέον στον Ε.Φ.Κ.Α.

2ος άξονας: Διασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας του Ταμείου, για 31.000 μέλη - πιστούχους μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, που συμμετέχουν σε περισσότερες από 6.000 Τεχνικές Εταιρείες.

3ος άξονας: Μετάβαση του Ταμείου στην ψηφιακή εποχή

Στις 17 Ιουλίου 2017 λειτούργησε η υπηρεσία ψηφιακής έκδοσης εγγυητικών επιστολών.
Την 1η Οκτωβρίου 2017 προχώρησε ο μετασχηματισμός του φορέα μας σε πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, με τις νέες υπηρεσίες e-Πρωτόκολλο, e- Εγγυητικές και e - Εγκυρότητα.

4ος άξονας: Ενίσχυση και διεύρυνση των υπηρεσιών του Ταμείου

-Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας & Περιβάλλοντος (ΣΔΠΠ) του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Ταμείου, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015 και ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2015.
-Οι εγγυητικές γίνονται πλέον δεκτές στα προγράμματα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.


Προτεραιότητες της διοίκησης για το 2018 είναι η ολοκλήρωση όλων των ψηφιοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επίπεδο mobile εφαρμογών, ο εκσυγχρονισμός, αλλά και εξορθολογισμός του Κανονισμού Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας, η εξωστρέφεια και τη διεθνή αξιολόγηση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., μέσω της συμμετοχής του στον ευρωπαϊκό φορέα εγγυοδοσίας AECM, η αναβάθμιση και περαιτέρω στελέχωση της Επιτροπής Διακινδύνευσης (risk Analysis) και των Επιτροπών Επενδύσεων και Εσωτερικού Ελέγχου, η ψηφιοποίηση του Αρχείου των παλαιών έγγραφων εγγυητικών και την υπαγωγή τους στο ενιαίο ψηφιακό σύστημα. 

Επιδιώκεται, επίσης, η διερεύνηση της αντασφάλισης των εγγυήσεων, η ανάπτυξη Κλάδων ειδικών ασφαλιστικών παροχών των πιστούχων μας στους τομείς υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες, προσαρμοσμένα στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, αλλά και  η διερεύνηση δράσεων – έργων Ε.Σ.Π.Α. για περαιτέρω προώθηση της πιστοδοσίας και τη συγκέντρωση αναπτυξιακών κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα αξιοποίηση και ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που αντλεί το ΤΜΕΔΕ από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με πρωτοβουλίες όπως η  φιλοξενία, στο κτίριό του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., της μεγαλύτερης τεχνικής βιβλιοθήκης της χώρας, της βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ε., η προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής αλλά και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, με το εμβληματικό κτίριο του Ταμείου, η διάθεση των χώρων εκδηλώσεων του - βραβευμένου -αρχιτεκτονήματος στον τεχνικό κόσμο για εκδηλώσεις και πολιτιστικές χρήσεις και η Ίδρυση και λειτουργία επιστημονικού ινστιτούτου από κοινού με το Τ.Ε.Ε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v