Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πίεση» SSM στις κυπριακές τράπεζες

Τι έδειξε η «απόβαση» της Ντανιέλ Νουί στη Λευκωσία για την πολιτική του SSM απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τι ζήτησε από τους τοπικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους και από την κυβέρνηση. Οι πιθανές «καραμπόλες» για την Ελλάδα.

«Πίεση» SSM στις κυπριακές τράπεζες

Τη βούληση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να ενταθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις κυπριακές τράπεζες εξέφρασε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λευκωσία.

Αυτό που προκύπτει από τη στάση της Ευρωπαίας αξιωματούχου είναι πως ο SSM δεν υιοθετεί τα αιτήματα τραπεζιτών από πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, που ζητούν σταδιακή προσαρμογή και άρα μικρότερες πιέσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, ζητείται αποτελεσματικότερη και ταχύτερη δράση τόσο από τους τραπεζίτες, όσο και από τις κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η κα Νουί φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πως από μόνη της η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι σε θέση να επιλύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών, καθώς στην Κύπρο έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος παρά το γεγονός ότι το 2017 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, η κα Νουί ζήτησε από τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν με ταχύτητα το ζήτημα των κόκκινων δανείων, τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε άνοδο (+4% το ΑΕΠ το 2017 και πρόβλεψη για μέση ετήσια ανάπτυξη 3% για τη διετία 2018-2019).

«Το πρόβλημα δεν πρέπει να αφεθεί να παρατείνεται, γιατί σε μια αναπάντεχη νέα οικονομική κρίση, η διαχείριση της όλης πρόκλησης θα είναι σχεδόν αδύνατη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης το γεγονός ότι η κα Νουί ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις (πλειστηριασμούς), γιατί παρουσιάζει κενά.

Αντίθετα, η επικεφαλής του SSM είδε με μάλλον θετικό τρόπο τη σχεδιαζόμενη πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει από τις τράπεζες (πιθανότατα έναντι έκδοσης κρατικού ομολόγου) τα δάνεια πρώτης κατοικίας που έχουν δοθεί σε άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να ενδυναμώσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και παράλληλα να ασκήσει κοινωνική πολιτική σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πρόκειται για το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, στο οποίο το Euro2day.gr είχε αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες).

Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει υποχωρήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο από τα 3,23 στα 2,40 ευρώ, όπως επίσης και η αρνητική φημολογία που καλλιεργήθηκε προεκλογικά (διαψεύσθηκε αρμοδίως) για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v