Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ισχυρό» ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τι προκύπτει από τις 10 πρώτες ημέρες έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από ελεύθερους επαγγελματίες για τη διευθέτηση οφειλών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ. Πόσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και πόσοι απορρίφθηκαν.

«Ισχυρό» ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τις 3.835 αριθμούν όσοι επιδιώκουν να ρυθμίσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (σ.σ. οι μη έχοντες πτωχευτική ικανότητα) τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού κατά τις 10 πρώτες ημέρες λειτουργίας της. Ωστόσο, μόλις εννέα εξ αυτών ολοκλήρωσαν την αίτησή τους και συνεπώς αναμένουν απάντηση για το αν και πώς θα ρυθμιστούν οι  οφειλές τους. Υπενθυμίζουμε  ότι σε περίπτωση ρύθμισης, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), από τις 5 Φεβρουαρίου που άνοιξε η εφαρμογή για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ των  ελεύθερων επαγγελματιών προς τις ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ, από τις 3.835 που επεδίωξαν να υπαχθούν στο  πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, οι 562 απορρίφθηκαν, κυρίως διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ελεύθερου επαγγελματία.

Συνεπώς οι υπό επεξεργασία και προσωρινά αποθηκευμένες αιτήσεις ανέρχονται στις 3.273. Βάσει των στοιχείων της ΕΓΔΙΧ, επιτυχή συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας καταγράφουν 1.678 περιπτώσεις, ενώ άλλες 1.595 βρίσκονται στο στάδιο της καταχώρισης των βασικών στοιχείων. Δηλαδή εκείνων που «πιστοποιούν» ότι ο οφειλέτης μπορεί να δικαιούται ρύθμισης.

Από τους  1.678 ελεύθερους επαγγελματίες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι 1.669 προχωρούν στη συμπλήρωση της αίτησης, ενώ όπως προαναφέρθηκε, οι εννέα εξ αυτών,  ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες υποβολής της αίτησης.

Από τα πρώτα στοιχεία, προκύπτει ότι το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ  και της προβλεπόμενης διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι μεγάλο.

Ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και των επιχειρήσεων που αναζητούν ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία είναι πιο σύνθετη. Αντίθετα, η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι «τυποποιημένη» και συνεπώς πιο εύκολη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v