Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια του Eurogroup που προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Γιατί παραμένει στο επίκεντρο το θέμα των πλειστηριασμών.

Κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς

Βρυξέλλες ανταπόκριση,

Για την εύρυθμη λειτουργία του τρόπου που θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα είχαν αντιπαράθεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται στο Eurogroup, ο κ. Ντράγκι, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος.

Για ανεξήγητους λόγους -σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές- εκείνη τη στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «εξερράγη» λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ξέσπασμα Τσακαλώτου παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη ένταση.

Κατά τις ελληνικές πηγές, μια τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει και τους υπόλοιπους και δίνεται η εντύπωση ότι αυτή είναι άποψη της ΕΚΤ και μόνο. Πληροφορίες του Euro2day.gr ωστόσο αναφέρουν ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν που θεωρούν ότι μέρος της επιτυχίας της ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι και η «τακτοποίηση» και εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εάν δεν περιλαμβάνει και ένα απλοποιημένο νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς.

Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντάγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αρκέστηκε να πει ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v