Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγχαρητήρια αλλά όχι δόση το αποτέλεσμα του Eurogroup

Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Οι θέσεις για το χρέος.

Συγχαρητήρια αλλά όχι δόση το αποτέλεσμα του Eurogroup

Για την Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά νέα, καθώς οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα prior actions. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) και είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης, συμπλήρωσε και όταν ολοκληρωθούν οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φώς για την εκταμίευση.

Όπως είπε, η μπάλα είναι τώρα και στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες για την πληρωμή 5,7 δισ. ευρώ, όταν πιστοποιηθεί η κάλυψη των προαπαιτούμενων.

Συμπλήρωσε πως το Eurogroup τώρα θα στραφεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος και θα εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσα στο προηγούμενο Eurogroup, η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι το 99% της αξιολόγησης έχει κλείσει. Στο Ελληνικό σημείωσε ότι πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως είπε, οι κινήσεις έγιναν αλλά το θέμα θα παρακολουθείται τις επόμενες εβδομάδες.

Εγινε τεράστια πρόοδος είπε και θύμισε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε έξι μήνες. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση χωρίς να περιμένουν την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης καθώς θεωρούμε ότι αυτή θα υπάρξει πολύ σύντομα. Τόνισε ότι το κρίσιμο Eurogroup είναι αυτό της 21ης Ιουνίου που θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε το καλοκαίρι.

Τα κλιμάκια θα έχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με αναπτυξιακή στρατηγική για Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, συπλήρωσε.Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και κανονικό μέλος της ευρωζώνης.

Το ESM συνεδρίασε για να δώσει την έγκριση στο συμπληρωματικό MoU σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποκάλυψε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έπιασε το Δεκέμβριο το στόχο που είχε τεθεί αναφορικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου τομέα προς την αγορά.

Εκτίμησε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο δεύτερο 15μερο Μαρτίου ενώ η επιπλέον υποδόση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσει, αν έχουν πιαστεί οι νέοι στόχοι.

Στάθηκε στην επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% αλλά και την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch. Αντανακλούν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των αγορών.

Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντάγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να πει ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές. Θέλουμε να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Στο θέμα ο Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα έκανε λόγο για τρεις διαστάσεις. Ένα ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί από την Αθήνα για να βοηθήσει την χώρα να επιστρέψει στην διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Δεύτερον ξεκίνησε η δουλειά σε ότι αφορά το πακέτο για το χρέος που θα μετριάσει μεσοπρόθεσμα το βάρος του χρέους. Το τρίτο είναι η μετά πρόγραμμα επιτήρηση. Τίποτα δεν θα πρέπει να δείχνει με τέταρτο πρόγραμμα, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος. Από τις τρεις διαστάσεις θέλουμε η χώρα να είναι μια φυσιολογική χώρα και οι Ελληνες να δουν τους καρπούς από τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους ο Μάριο Σεντένο είπε ότι το EwG ξεκίνησε να δουλεύει για τον γαλλικό μηχανισμό και πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF. Η συζήτηση πηγαίνει καλά αλλά είναι ακόμα προκαταρκτική και έχουμε στόχο να έχουμε επαρκή πρόοδο ώστε να γίνει μια συζήτηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Η ενταση με Τσακαλώτο

Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντάγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να πει ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές. Θέλουμε να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Στο θέμα ο Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα έκανε λόγο για τρεις διαστάσεις. Ένα ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί από την Αθήνα για να βοηθήσει την χώρα να επιστρέψει στην διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Δεύτερον ξεκίνησε η δουλειά σε ότι αφορά το πακέτο για το χρέος που θα μετριάσει μεσοπρόθεσμα το βάρος του χρέους. Το τρίτο είναι η μετά πρόγραμμα επιτήρηση. Τίποτα δεν θα πρέπει να δείχνει με τέταρτο πρόγραμμα, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος. Από τις τρεις διαστάσεις θέλουμε η χώρα να είναι μια φυσιολογική χώρα και οι Ελληνες να δουν τους καρπούς από τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα για το χρέος

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους ο Μάριο Σεντένο είπε ότι το EwG ξεκίνησε να δουλεύει για τον γαλλικό μηχανισμό και πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF. Η συζήτηση πηγαίνει καλά αλλά είναι ακόμα προκαταρκτική και έχουμε στόχο να έχουμε επαρκή πρόοδο ώστε να γίνει μια συζήτηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Για το χρονοδιάγραμμα ωστόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί έσπευσε να σημειώσει ότι σε ότι αφορά το χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21 Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαίου.

Οι πλειστηριασμοί

Σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο Μάριο Σεντένο είπε ότι το θέμα θα αξιολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Κοιτούμε τη διαδικασία και καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες κινήσεις. Τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε ότι εφαρμόζεται.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση για την Ελλάδα αναφέρεται: «Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πρόσθετη πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η ολοκλήρωσή τους είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος του ESM».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v