Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ: Στόχος η δημιουργία 8.000 νέων ΜμΕ

Πώς η μεγέθυνση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. «Σύμφωνο συνεργασίας» μεταξύ πολιτείας, φορέων και επιχειρήσεων για τη δημιουργία 8.000 μεσαίων και μικρών εταιρειών έως το 2025.

ΣΕΒ: Στόχος η δημιουργία 8.000 νέων ΜμΕ

Η δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έως το 2025 αποτελεί τη βασική επιδίωξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος αύριο οργανώνει το πρώτο συνέδριο για τις ΜμΕ με τίτλο «Οδηγός Ανάπτυξης των ΜμΕ: Επιχειρούμε Μαζί Ανεβαίνουμε Μαζί».

Προβάλλοντας την ανάγκη μεγέθυνσης των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων ως κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους, ο ΣΕΒ προτείνει να ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή πορεία και στην Ελλάδα, στην οποία τα μεγέθη επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ.

Η πορεία αυτή, που διακλαδώνεται σε έξι επιμέρους διαδρομές, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κωνσταντίνο Μπίτσιο, μαζί με τις 8.000 περισσότερες ΜμΕ έως το 2025 θα προστεθούν 7,7 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ (αύξηση 4%) και 100.000 νέες θέσεις εργασίας (αύξηση 6%),

Ο ρεαλιστικός αυτός στόχος αντιπροσωπεύει μια συντηρητική αύξηση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων κατά μόλις 2% και συγκεκριμένα από το 3% σήμερα στο 5% και έναντι 7% της ΕΕ επί συνόλου επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίτσιο, η ανάγκη για οικονομική και παραγωγική μεγέθυνση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα προσκρούει εκτός των συνεπειών της κρίσης, σε διαρθρωτικές αδυναμίες που προϋπήρχαν και οφείλονται σε πολιτικές, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένη καθήλωση σε μικρά μεγέθη. Γι' αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα σύμφωνο με την πολιτεία, τους φορείς και την επιχειρηματικότητα για τη μεγέθυνση των ΜμΕ.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, ταμίας του ΔΣ του ΣΕΒ, τόνισε ότι μια από τις πλέον κρίσιμες διαδρομές μεγέθυνσης είναι οι εξαγωγές, αναφέροντας ότι μια αύξηση των εξαγωγών των ΜμΕ σε διεθνή δίκτυα κατά 10% μεταφράζεται σε συνολική αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα των ΜμΕ κατά 10% προσθέτουν 4,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 2,3%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συντηρητική αναπροσαρμογή του μείγματος με 1.400 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις γνώσης και τεχνολογίας θα προσέθετε στο ΑΕΠ επίσης 4,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,3%.

Στη σημασία της μεγέθυνσης αναφέρθηκε και ο Τάσος Ιωσηφίδης εκ μέρους της EY, η οποία διενέργησε και σχετική μελέτη για τα αίτια που κρατούν καθηλωμένες τις ελληνικές ΜμΕ. Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 3,9% περισσότερες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τον μέσο όρος της ΕΕ (96,9% έναντι 93%), ενώ η παραγωγικότητα βρίσκεται μόλις στο 40% του μέσου όρου της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο αυξάνεται το μέγεθος αυξάνεται και η παραγωγικότητα, κάτι που αποτυπώνεται στα άλλα μεγέθη επιχειρήσεων, π.χ. στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, η παραγωγικότητα είναι στο 65% ενώ στις μεσαίες στο 75%.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εξαγωγές, ανέφερε ο κ. Ιωσηφίδης, καθώς μόλις το 2,5% των πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΠΜΕ) της Ελλάδας εξάγει, έναντι 6,3% του μέσο όρου της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v