Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έναρξη του stress test και οι ημερομηνίες-κλειδιά

Ξεκινά και επίσημα σήμερα η άσκηση. Για ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ελέγχει και θα διορθώνει τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών. Τον Μάιο «βγαίνει» ο λογαριασμός.

Η έναρξη του stress test και οι ημερομηνίες-κλειδιά

Ενα μήνα «σκληρής» διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες με αντικείμενο τα stress test και η διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρία στάδια: 28 Φεβρουαρίου, 15 Μαρτίου και αρχές Απριλίου.

Στο μεσοδιάστημα των τριών αυτών κρίσιμων ημερομηνιών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ελέγχει τα δεδομένα και θα στέλνει στην Αθήνα τις παρατηρήσεις της, τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εντάξουν στα μοντέλα τους και να στείλουν εκ νέου στη Φρανκφούρτη τα αποτελέσματα.

«Ουσιαστικά, οι απαιτήσεις της ΕΚΤ στη διάρκεια των τριών σταδίων θα μας δώσουν σαφή εικόνα για τον τελικό λογαριασμό των τεστ αντοχής», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Τα στοιχεία που θα παραδώσουμε στην ΕΚΤ στις 28 Φεβρουαρίου είναι το αποτέλεσμα του τεστ που τρέχουν οι τράπεζες -πάνω στα δικά τους μοντέλα- από τον Ιανουάριο, με βάση τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής».

Όσο για το πότε οι διοικήσεις των τραπεζών θα γνωρίζουν -άτυπα- τον λογαριασμό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουν γνώση το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου.

Το πρώτο στάδιο

Μολονότι τα πρώτα -μικρής κλίμακας- στοιχεία θα σταλούν σήμερα στη Φρανκφούρτη, ο πραγματικός αγώνας δρόμου ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου, όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στείλει στην ΕΚΤ πλήρη στοιχεία για την κατάσταση του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), κατόπιν του ελέγχου που έκαναν οι τράπεζες στηριζόμενες στις παραμέτρους της EBA.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι τα μοντέλα που θα τρέξουν μέχρι και το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ωστόσο από τον έλεγχο της ΕΚΤ θα προκύψουν μία σειρά από θέματα για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φρανκφούρτης θα καλέσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να τα διορθώσουν.

Για παράδειγμα μπορεί η ΕΚΤ να ζητήσει από τη «χ» τράπεζα να ξανατρέξει το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παρατηρήσεις.

Τα τελευταία στάδια

Επί της ουσίας, το πρώτο feedback που θα έχουν οι τράπεζες από τον επόπτη (σ.σ. στις αρχές Μαρτίου) πρέπει να το «περάσουν» στα χαρτοφυλάκιά τους μέχρι στις 15 Μαρτίου, όταν θα στείλουν τα διορθωμένα στοιχεία.

Εν συνεχεία, μέχρι τις αρχές Απριλίου οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τις νέες παρατηρήσεις της ΕΚΤ, έτσι ώστε μέχρι τότε να αποστείλουν τα τελικά διορθωμένα data που θα στρεσαριστούν από τον επόπτη, με στόχο να βγει ο λογαριασμός των stress tests, ο οποίος για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθεί στις 4 Μαΐου.

Έκτοτε, ανάλογα με αν προκύψουν ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες, θα υποβληθούν (σ.σ. από όσες τράπεζες απαιτηθεί) κεφαλαιακά πλάνα στα οποία θα περιγράφονται οι τρόποι κάλυψης των αναγκών, π.χ. πωλήσεις θυγατρικών, μείωση προσωπικού, μείωση δικτύου καταστημάτων, ακόμη και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v