Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Τέλος Ιουνίου η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της τράπεζας. Στα 4 δισ. ευρώ πέρυσι οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ανέφερε ο υπουργός στη διάρκεια συνεδρίου του ΣΕΒ. Φέσσας: Κίνητρα για τη συγχώνευση και την εξαγορά επιχειρήσεων.

Παπαδημητρίου: Τέλος Ιουνίου η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Έως το τέλος Ιουνίου πρόκειται να είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η χρηματοδότησή της, είναι εξασφαλισμένη. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη διάρκεια συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρο Φέσσα (ΣΕΒ) στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συνδέσμου με θέμα την ανάγκη μεγέθυνσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πέραν των πόρων του ΕΤΕΑΝ και των λοιπών ταμείων που θα ενταχθούν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, στη χρηματοδότησή της θα συμβάλουν και αντίστοιχες τράπεζας χωρών της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας της Γαλλίας της Μ. Βρετανίας, αλλά και εκτός αυτής όπως της Βραζιλίας. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει αναπτυξιακή τράπεζας.

Ως προς το θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η κυβερνητική αναγνωρίζοντας τις ΜμΕ ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, έχει ήδη «στήσει» ήδη τέσσερις πυλώνες για την ενίσχυσή τους. Αυτοί, σχετίζονται με τον προσανατολισμό των ΜΜΕ προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, τη λειτουργία τους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού και της ενθάρρυνσή τους να στραφούν σε αλυσίδες αξίας και άλλες συνέργειες, έτσι, ώστε, όπως ανέφερε ο υπουργός, το μέγεθός τους να μην αποτελεί πρόβλημα.

Για την επίτευξη των παραπάνω, συνέχισε ο υπουργός, υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος. Ωστόσο αυτά από μόνα τους δεν αρκούν, καθώς απαιτείται και η αλλαγή νοοτροπίας. Πολλοί μικρομεσαίοι, συνέχισε, τάσσονται κατά των στρατηγικών συνεργασιών, ωστόσο αν τους εξηγηθούν τα οφέλη, αλλάζουν γνώμη. Υπάρχει πρόοδος, αυτό το θέμα και μπορεί να βελτιωθεί ώστε οι μικροί να φτάσουν στα μεσαία μεγέθη.

Ο υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις. "Πλέον το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις είναι πολύ μεγάλο" τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι όταν οριστικοποιηθούν τα τελικά στοιχεία του 2017, θα δούμε ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις έφθασαν τα 4 δισ. ευρώ. Όσες δηλαδή ήταν και το 2006.

Ο Θ. Φέσσας

Το πρώτιστο ζήτημα δεν είναι να υπάρξουν κίνητρα, αλλά να αρθούν τα πολλαπλά αντικίνητρα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος προτείνει ένα Σύμφωνο για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις με στόχο την μεγέθυνση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οδηγός για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να είναι οι διεθνείς πρακτικές και η συνεργασία επιχειρήσεων-πολιτείας ώστε να δημιουργηθούν 8.000 επιπλέον μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μέχρι το 2025. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Υπολογίζουμε, ανάφερε ο κ. Φέσσας, τις επιπλέον θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε 100.000 και περίπου 7,7 δισ. ευρώ την αύξηση του ΑΕΠ. Μιλάμε για επιχειρήσεις που θα είναι ανταγωνιστικότερες, παραγωγικότερες, με συμμετοχή σε διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες, υψηλότερη τεχνολογική ένταση.

Αναφερόμενος στην αλλαγή νοοτροπίας, κ. Φέσσας σημείωσε ότι αυτή (η αλλαγή) δεν έγινε, δυστυχώς, με τον "καλό τρόπο", αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης εκτιμώντας πως εάν οι επιχειρήσεις δεν συνεργασθούν αυτό θα επιβληθεί βίαια από τις εξελίξεις. Με συγχωνεύσεις και εξαγορές και μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Στο εξής, είπε, τα χρήματα που βγαίνουν από τις επιχειρήσεις πρέπει να αποδίδουν, πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια πέρα από προστατευμένες αγορές, στο διεθνή ανταγωνισμό που απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να πειστούμε, συνέχισε ο ίδιος, ότι δεν είναι το παν να κατέχει κάποιος το 100% μιας επιχείρησης. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν συνέργιες.

Τόνισε ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κίνητρα και πέραν των χρηματοδοτικών θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα φορολογικά, ώστε να ενθαρρύνονται οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις.

Ο Κ. Χατζηδάκης

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα ως κανονική χώρα ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, με άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, λιγότερους φόρους και κίνητρα. Ο κ. Χατζηδάκης, άσκησε κριτική για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ και τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου κέντρου για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις με επικεφαλής μάνατζερ από την αγορά που θα προχωρά χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια Και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης φορολογικών κινήτρων στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ ως προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα, σημείωσε σκωπτικά ότι ακούγεται ωραία, σαν ιδέα, αλλά, το μείζον ζήτημα είναι να δώσει χρήματα, αλλιώς θα πρόκειται για μια ακόμη αυταπάτη της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών, τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή, σταμάτησε με την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης.

Απαντώντας στους συνομιλητές του, κ.κ. Φέσσα και Χατζηδάκη περί της έλλειψης φορολογικών κίνητρων για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι τα φορολογικά κίνητρα, δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αλλά οι φορολογικές διαδικασίες, και, όπως είπε, η ΑΑΔΕ προσπαθεί για τη βελτίωση του πλαισίου, αλλά ακόμη είναι στην αρχή. Γενικότερα, ως προς τα θέματα της φορολόγησης, επεσήμανε ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει υψηλούς φόρους, ωστόσο τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό. Υπενθύμισε όμως ότι από το 2020, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v