Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Κρίσιμη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους στις συνδιαλλαγές με τον ΕΦΚΑ. Τι θα ζητήσουν οι δικηγόροι και γιατί θεωρούν ότι οι εισφορές 2018 είναι λάθος. Στη Δικαιοσύνη οι μηχανικοί.

ΕΦΚΑ: Κρίσιμη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς

Κρίσιμη συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει οριστεί για σήμερα το πρωί με τους προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), του Τεχνικού καθώς και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ και ΟΕΕ αντίστοιχα).

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας προχώρησαν σε κοινή παρέμβαση προς τον ΕΦΚΑ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη τους στις συναλλαγές τους με τον ενιαίο φορέα.

Οι πρόεδροι των τριών επιστημονικών φορέων, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλαν επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, με την οποία ζήτησαν συνάντηση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι η νέα βάση υπολογισμού των εισφορών, ο επικείμενος συμψηφισμός αλλά και το γεγονός ότι ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα. Η συνάντηση, που αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον, ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

Με νεότερη επιστολή του προς το ταμείο, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός κάνει μάλιστα λόγο για εσφαλμένο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και ζητεί την άμεση ρύθμιση του θέματος, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους.

Στην επιστολή του προς τον ΕΦΚΑ, ο κ. Βερβεσός επισημαίνει ότι για τις εισφορές 2018 συνυπολογίστηκαν οι τυχόν καταβληθείσες εισφορές προηγούμενων ετών, οι τυχόν υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ., με αποτέλεσμα να διογκωθεί παράνομα η τρέχουσα ασφαλιστική οφειλή.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι υπηρεσίες του Ταμείου έθεσαν παρανόμως ως βάση υπολογισμού τις εισφορές που καταβλήθηκαν το έτος 2016, ενώ ως βάση υπολογισμού έπρεπε να τεθούν οι καταβλητέες εισφορές το 2017. Τούτο δε, παρόλο που ο ΕΦΚΑ διαθέτει τα στοιχεία των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών 2017 (οι οποίες υπολογίζονται κατά τον νέο ν. 4387/2016).

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, με την επιστολή του, ζητεί την άμεση ρύθμιση του θέματος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες συναδέλφους, ώστε να αποφευχθεί η μη νόμιμη οικονομική τους επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή, οι μηχανικοί με δική τους παρέμβαση προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, θεωρώντας σχεδόν απαγορευτική την πληρωμή εισφορών στον ΕΦΚΑ για χιλιάδες μηχανικούς από τον Μάρτιο και μετά. Η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεων παράλληλα με τις πρόσθετες διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ αλλά και τα αναδρομικά παρελθόντων ετών ανεβάζουν τον λογαριασμό για τους μηχανικούς σε πάνω από 86% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Εάν μάλιστα προστεθούν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τότε η υποχρέωση εκτινάσσεται στο 113%.

Ήδη, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) έχουν προσφύγει ομαδικά στη δικαιοσύνη, ζητώντας να ακυρωθούν οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2011-2012, επισημαίνοντας ότι οι μηχανικοί «εξωθούνται σε οικονομικό μαρασμό». Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το ΤΕΕ, μηχανικός με μηνιαίο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των εξόδων) 1.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος του επόμενου μήνα, σε εφορία και ΕΦΚΑ, 1.135,50 ευρώ. Και το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί μάλιστα στη διοίκηση του ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v