Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνικά θέματα στη συνάντηση Αχτσιόγλου με τους θεσμούς

Το θέμα του κατώτατου μισθού δεν συζητήθηκε στη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, καθώς θα αποτελέσει κυρίαρχο μέρος στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Ξεκινά διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους για τη διαιτησία.

Τεχνικά θέματα στη συνάντηση Αχτσιόγλου με τους θεσμούς

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και δη, την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες επικεντρώθηκε σε “τεχνικά θέματα” όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρωθεί περίπου στο 50%.

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την έκδοση νέων, από τη λίστα των εκκρεμών αιτήσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν διαφαίνεται κάποιο πρόβλημα.

Στα εργασιακά, η αρμόδια υπουργός ενημέρωσε τους πιστωτές ότι έχει ήδη ανατεθεί σε νομικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης για την λειτουργία της διαιτησίας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για να αξιολογηθεί η λειτουργία του ΟΜΕΔ.

Όσο για το θέμα της δημιουργίας μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας, φαίνεται πως στο υπουργείο Εργασίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτός να λειτουργήσει μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

Στην πράξη, προκειμένου (μετά τη λήξη του μνημονίου) μια κλαδική σύμβαση να επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου, θα ελέγχεται ο αριθμός των εργαζόμενων που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει τη σύμβαση. Το θέμα του κατώτατου μισθού δεν συζητήθηκε κατά την συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, καθώς θα αποτελέσει κυρίαρχο μέρος στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα στους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση εντός του Μαρτίου.

Σε θετικό κλίμα έγινε και η συζήτηση για τα θέματα της πρόνοιας, καθώς οι δανειστές έχουν ήδη εγκρίνει την υπουργική απόφαση για το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης της αναπηρίας, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα στην Αττική.

Μόνο αγκάθι, φαίνεται πως για την ώρα είναι το θέμα του επιδόματος ενοικίου, το οποίο βέβαια αφορά το 2019. Στο υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου φαίνεται πως επιθυμεί να “το πάει πιο αργά” σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες, κυρίως με την πλευρά του ΔΝΤ.

Τέλος, το πρόγραμμα για τις μεταφορές των ΑμεΑ και των ανέργων, θα ξεκινήσει από την Αττική, ώστε να μετρηθούν τα κόστη και οι ωφελούμενοι. Όπως δε, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση, η αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v