Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «Συμπληγάδες» οι νέες αντικειμενικές

Υπό πίεση χρόνου, με τις γκρίνιες των δανειστών και πολλά ερωτήματα, προχωρά το project των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Γιατί τα έχουν βρει «σκούρα» οι εκτιμητές. Τα επόμενα βήματα και τα σενάρια για παράταση.

Σε «Συμπληγάδες» οι νέες αντικειμενικές

Με γκρίνια στα τεχνικά κλιμάκια και πολλά ερωτήματα για τον χρόνο παράδοσης και την «ποιότητα» των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων, προχωρά το εγχείρημα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο έχει «στοιχειώσει» πληθώρα υπουργών τα τελευταία χρόνια, χωρίς αποτελέσματα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε χθες πως «παραμένει το πιο δύσκολο -τεχνικά- θέμα» στις συζητήσεις επί των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, προσθέτοντας πως «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο βρίσκεται στον «αέρα». Οι εκτιμητές προσελήφθησαν αλλά τα έχουν βρει σκούρα ελλείψει πράξεων σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αναβολή της προσαρμογής των τιμών στα δεδομένα της αγοράς, αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει παράδοση των εισηγήσεων των εκτιμητών έως τις 15 Μαρτίου και διαμόρφωσης των νέων τιμών έως το τέλος του μήνα. «Με δυσκολία, αλλά προχωράει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 15ης Μαρτίου, στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συγκρίνουν τις τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές με τις τιμές που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει να συγκληθεί και η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά, προκειμένου να δίνει λύσεις στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αισθητές αποκλίσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις των ειδικών και τις τιμές που υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) στη βάση δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v