Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις δανείων με «κράχτη» ξενοδοχεία και ακίνητα

Τα νέα πακέτα που ετοιμάζουν οι τράπεζες. Πώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη ζήτηση για καλά επαγγελματικά ακίνητα και ξενοδοχεία. Τα νέα χαρτοφυλάκια εταιρικών NPLs, που θα πωληθούν. Εξετάζεται διάθεση κατασχεμένων ακινήτων.

Πωλήσεις δανείων με «κράχτη» ξενοδοχεία και ακίνητα

Στις υποκατηγορίες ακινήτων που εμφανίζουν ζήτηση, στρέφουν οι τράπεζες τις επόμενες κινήσεις τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και την ελάφρυνση του ισολογισμού τους από κατασχεμένα ακίνητα.

Έχοντας ολοκληρώσει (Eurobank) ή δρομολογήσει (Alpha, Εθνική και Πειραιώς) πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, οι τράπεζες προετοιμάζονται για το επόμενο κύμα. Αυτό θα περιλαμβάνει πωλήσεις «κόκκινων» εταιρικών δανείων, που έχουν ως δέλεαρ για τους επενδυτές εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Η Πειραιώς έχει σηκώσει την αυλαία, βγάζοντας προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ως βασικές εξασφαλίσεις περίπου 1.320 ακίνητα (επαγγελματικά και βιομηχανικά), ανακτήσιμης αξίας, σύμφωνα με την τράπεζα, 476 εκατ. ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο του project Amoeba πέρασαν τέσσερις επενδυτές (Kildare, Davidson Kempner, Apollo και Bain), οι οποίοι έχουν αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο μεταξύ 300 με 360 εκατ. ευρώ. Το virtual data room αναμένεται να ανοίξει μεταξύ 10 με 15 Μαρτίου.

Οι τράπεζες, που θα ακολουθούν, θα βγάλουν προς πώληση μικρότερα χαρτοφυλάκια δανείων, σε επίπεδο ονομαστικής αξίας, τα οποία, όμως, επιδιώκεται να έχουν υψηλότερο vendor value.

Για να συμβεί αυτό, έχουν επιλέξει να συμπεριλάβουν στα προς πώληση χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενα ξενοδοχειακά δάνεια καθώς και δάνεια με εξασφαλίσεις επί μεγάλων επαγγελματικών ακινήτων. Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες ακινήτων που εμφανίζουν ζήτηση, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Alpha, για παράδειγμα, προτίθεται να βγάλει στο β' τρίμηνο προς πώληση χαρτοφυλάκιο ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η αγορά, κατά περίπου 40% ξενοδοχειακά δάνεια.

Το project «Jupiter», με σύμβουλο πώλησης τη Citigroup, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν των private equity funds που «σκανάρουν» την Ελλάδα για ευκαιρίες. Η περίπτωση Amoeba, άλλωστε, κατέδειξε το διευρυνόμενο ενδιαφέρον καθώς πέραν των 4 που πέρασαν στον β' γύρο, μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει επενδυτές όπως οι Lone Star, PIMCO, Fortress και Center Bridge.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Εθνική σχεδιάζει να βγάλει προς πώληση πακέτο μόνο με μη εξυπηρετούμενα ξενοδοχειακά δάνεια. Πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες η τράπεζα έχει υψηλή δανειακή έκθεση και επομένως ο αγοραστής θα αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο ως πιστωτής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς την ευχέρεια κινήσεων.

Το ύψος της ονομαστικής αξίας του σχεδιαζόμενου χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 200 με 400 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να προσδοκά σε ικανοποιητική ανακτήσιμη αξία, λόγω της ανοδικής πορείας του τουριστικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και φέτος.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες διερευνούν την αγορά για το ενδεχόμενο να βγάλουν προς πώληση χαρτοφυλάκια με κατασχεμένα ακίνητα τα οποία διαθέτουν λειτουργικές μισθώσεις. Πρόκειται για κινήσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς το άτυπο pre marketing μόλις ξεκίνησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v