Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας

Η κυβέρνηση παρεμβαινει ευθέως στη δικαιοσύνη, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Η ΝΔ θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας

Η Ελλάδα κινείται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης σε όρους ανάπτυξης και αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με μια ανάπτυξη 1,5%, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Πληρώνουμε ακόμη τους πρώτους έξι μήνες του 2015, τόνισε συμπληρώνοντας ότι εφαρμόζουμε μια επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή με το λάθος μίγμα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Είναι μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια φιλελεύθερη ατζέντα με μόνο στόχο να κρατήσει την εξουσία, υπογράμμισε.

Το τέλος του προγράμματος δεν συνεπάγεται το τέλος των δυσκολιών για την οικονομία σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ευρύτερη επιθυμία από όλους να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Υπογράμμισε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις και για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ανέφερε.

Η τρέχουσα κυβέρνηση δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, επιλέγει να υπερφορολογεί την παραγωγή, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε κλάδους που η χώρα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ δήλωσε υποστηρικτής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τη στήριξη των αδυνάμων συμπολιτών μας.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα πρώτα σχέδια του. Προέχει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος όμως πρέπει να κατευθυνθεί σε μείωση φόρων και ανάπτυξη. Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταρρυθμιστεί, σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον δημοσιογράφο των Financial Times M. Wolf εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Παράλληλα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,2% φέτος, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν θα νιώσουν την ανάπτυξη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό, ανέφερε. Εάν η λειτουργία των θεσμών δεν βελτιωθεί, η Ελλάδα δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει στο μέλλον, τόνισε. Όλες οι λαϊκίστικες κυβερνήσεις, είτε προέρχονται από τη δεξιά είτε από την αριστερά, χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, βασιζόμενες σε τρεις άξονες: έλεγχο των ΜμΕ, παρέμβαση στη δικαιοσύνη και δίωξη πολιτικών αντιπάλων.

Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης με τρόπο απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα, ενώ διευκρίνισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται από «ψηλά». Υπάρχουν ομοιότητες με την Πολωνία και την Ουγγαρία. Δεν είναι κάτι κολακευτικό για την Ελλάδα, αλλά είναι αλήθεια, τόνισε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου «προσλαμβάνεται» από τον πρωθυπουργό μια μόλις ημέρα μετά την συνταξιοδότησή του.

Για το Σκοπιανό

Η κυβέρνηση έκανε λάθη από την αρχή και κινήθηκε μόνη της στο Σκοπιανό διχάζοντας τη χώρα. Εβαλε την ταμπέλα του ακροδεξιού σε όποιο πολίτη δεν ήθελε μία λύση που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν κατάλαβαν ότι αυτή η υπόθεση είναι σημαντική για πολλούς Έλληνες, έκαναν λάθη τακτικής και επιχείρησαν να διχάσουν και την αντιπολίτευση. Δεν έκαναν προσπάθεια να αλλάξει η γειτονική χώρα το Σύνταγμά της και δεν κατάφεραν να πείσουν τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον μόνο του σε αυτό το εγχείρημα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση στο Αιγαίο ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v