Η Ναυτιλία ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο

Η δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και η σημασία της για την ελληνική οικονομία, ο στόλος, το λιμάνι του Πειραιά και ο σημαντικός ρόλος του τομέα σε κρίσιμες περιόδους, αντικείμενο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η Ναυτιλία ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο

Τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας αποδεικνύει το γεγονός ότι το 17% του παγκόσμιου στόλου ανήκει σε Έλληνες, όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος και senior partner της Boston Consulting Group (Ελλάδα), Καμίλα Έγκλοφ (Camilla Egloff), η οποία αναφέρθηκε και στη ραγδαία ανάπτυξη του λιμένος του Πειραιά, που τα τελευταία χρόνια αύξησε κατακόρυφα τις εξαγωγές του.

Όπως είπε, ενώ εν έτει 2008 το λιμάνι του Πειραιά δεν συμπεριλαμβανόταν καν στη λίστα με τα 100 πρώτα, σήμερα κατέχει την 38η θέση. «Οι ελληνικές ναυτιλιακές πρέπει να κοιτάξουν στο μέλλον, στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων, έτσι θα ανταπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και θα συνεχίσουν να ανθούν» σημείωσε, μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Τον σημαντικό ρόλο των ελληνικών πλοίων σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους για την Ελλάδα και την Ευρώπη, επισήμανε ο managing director της Eastern Mediterranean Maritime Limited, Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή από τον 7ο αιώνα π.Χ με τους Μεγαρείς, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.

Στη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και στην τεράστια σημασία της για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Dynagas LNG Partners LP, Γεώργιος Προκοπίου, επισημαίνοντας ότι η παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμη της ναυτιλίας και εξήγησε πώς η ελληνική ναυτιλία γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η θάλασσα ενώνει τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια και οι Έλληνες είχαν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στη θάλασσα» είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ. Χαρακτήρισε τις θαλάσσιες μεταφορές θεμέλιο λίθο της δημιουργίας του κόσμου και επεσήμανε ότι η ελληνική ναυτιλία κατέχει το 25% των τάνκερ παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέλυσε τα στοιχεία που αφορούν την παγκόσμια ναυτιλία. Επεσήμανε ότι το 90% του όγκου του διεθνούς εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ελληνικού εφοπλισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v