Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Υψηλές προσδοκίες για τους διαγωνισμούς σε Κρήτη-Ιόνιο

Λήγει σήμερα στις 5 το απόγευμα η προθεσμία υποβολής προσφορών για έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και στο ένα του Ιονίου. Τα ονόματα των επενδυτών που παίζουν για συμμετοχή στους διαγωνισμούς.

Ενέργεια: Υψηλές προσδοκίες για τους διαγωνισμούς σε Κρήτη-Ιόνιο

Με την προσδοκία συμμετοχής και άλλων μεγάλων ονομάτων στους δύο διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας κλείνει στις πέντε το απόγευμα η προθεσμία υποβολής προσφορών.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είναι έτοιμη για να υποδεχτεί τους φακέλους των υποψήφιων επενδυτών που θα διεκδικήσουν την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης» καθώς και εκείνης στο «Ιόνιο».

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα οικόπεδα ζήτησαν οι εταιρίες της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια και το τρίτο η ελληνική Energean Oil & Gas, που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου και προετοιμάζεται και για την παραγωγή των Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ.

Κατόπιν αυτών των αιτήσεων που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Μάιο, η ΕΔΕΥ προκήρυξε τους διεθνείς διαγωνισμούς για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών. Πηγές θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή της κοινοπραξίας της Κρήτης και ενδεχομένως και επιπλέον μίας έως τεσσάρων συνολικά εταιριών.

Παράγοντες της αγοράς λένε πως θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να συμμετάσχει η ιταλική Eni, που έφερε και τα πάνω-κάτω στη Μεσόγειο με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στην Αίγυπτο, το Ζορ.

Η Eni, που δέχτηκε και τις τουρκικές προκλήσεις στην προσπάθειά της να κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ήταν η πρώτη πετρελαϊκή εταιρία που ρίσκαρε και έριξε γεωτρύπανο στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα σε ασβεστολιθικό πετρελαϊκό σύστημα. Γεωλογική δομή που δεν πλησίαζαν οι άλλες μεγάλες εταιρίες του χώρου. Ωστόσο, το 2015 κατάφερε την ανακάλυψη ποσοτήτων 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου (850 δισ. κυβικά μέτρα), κι ενώ μέχρι τότε κυριαρχούσε η περιοχή Λεβιάθαν του Ισραήλ με 22 τρισ. κυβικά πόδια (630 δισ. κ.μ.) αερίου.

Στην αγορά κυκλοφόρησε πως σεισμικά δεδομένα για τη συμμετοχή στους ελληνικούς διαγωνισμούς αγόρασαν και η αμερικανική Noble και η ισραηλινή Delek, οι οποίες κι έφεραν στο φως τα κοιτάσματα του Ισραήλ. Το ίδιο ισχύει και για την ισπανική Repsol, η οποία είναι operator σε κοινοπραξία που έκανε με την Energean Oil & Gas για τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επιστημονικές εκτιμήσεις και διαπιστώσεις για τις τρεις θαλάσσιες περιοχές που βγήκαν στους διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι και λήγουν σήμερα, μιλούν για ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές, υποστηρίζοντας μάλιστα πως μοιάζουν με το ασβεστολιθικό πετρελαϊκό σύστημα του Ζορ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v