Κεφαλάς (ΣΜΕ): Αλώβητη στην κρίση η εξορυκτική βιομηχανία

Ο εξορυκτικός κλάδος απτό παράδειγμα του νέου παραγωγικού πρότυπου που θα εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΜεταλλευτικώνΕπιχειρήσεων Αθ. Κεφάλας από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κεφαλάς (ΣΜΕ): Αλώβητη στην κρίση η εξορυκτική βιομηχανία

«Απτό παράδειγμα κλάδου που βασίζεται αποκλειστικά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκριτικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, αποτελεί η εξορυκτική βιομηχανία που χάρις στην ισχυρή εξωστρέφειά της, στην τεχνολογική επάρκεια και την υψηλή επιχειρηματικότητά της διατήρησε αλώβητη την υποδομή της στην διάρκεια της κρίσης και συμβάλλει περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΜεταλλευτικώνΕπιχειρήσεων κ Αθ. Κεφάλας μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας με βασικό οδηγό την εξωστρέφεια. 

Για να επιτευχθεί αυτού του τύπου η ανάπτυξη, είπε ο κ. Κεφάλας, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν – μέσω κατάλληλων και αποτελεσματικών πολιτικών – οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι παραγωγικοί φορείς να γίνουν περισσότερο καινοτόμοι και εξωστρεφείς επισημαίνοντας μερικές από τις βασικότερες προϋποθέσεις της ανάπτυξης όπως:

Επενδύσεις: είτε από εγχώριους είτε από ξένους φορείς οι οποίες προϋποθέτουν ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον

Υποδομές: δημιουργία των ελλειπόντων (σιδηροδρομικές συνδέσεις) και αναβάθμιση υπαρχουσών (λιμάνια και αεροδρόμια)

Ανθρώπινο κεφάλαιο

Ανταγωνιστικότητα

Για την εγκαθίδρυση αυτών των προϋποθέσεων είναι απαραίτητες πολιτικές που θα διασφαλίζουν:

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΜΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι « Ακόμα και μία μέτρια πολιτική είναι καλύτερη από μία άριστη που δεν υλοποιείται! Επομένως καλή και απαραίτητη η διαβούλευση αλλά πρέπει να ρίξουμε βάρος και στην υλοποίηση των αποφάσεων!»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v