Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Τζώρτζης: Οι τέσσερις στόχοι της ΔΕΠΑ εντός και εκτός συνόρων

Η είσοδος στη λιανική αγορά ενέργειας, η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και η προώθηση του EastMed και του IGB, οι μεγάλες προκλήσεις της ΔΕΠΑ. Στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της εταιρίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Δ. Τζώρτζης: Οι τέσσερις στόχοι της ΔΕΠΑ εντός και εκτός συνόρων

Τέσσερις στόχους για τη ΔΕΠΑ θέτει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Τζώρτζης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επενδύσεις της τα τελευταία 30 χρόνια ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Τζώρτζης στη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο των Δελφών περιέγραψε ότι η δημόσια επιχείρηση πρόκειται:

• να εισέλθει στην αγορά λιανικής ενέργειας,

• να επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες πέρα από την Ελλάδα, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

• να πετύχει την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, μέσω επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής, της χρήσης LNG μικρής κλίμακας και του συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, την περασμένη Πέμπτη η θυγατρική ΔΕΔΑ υπέγραψε συμφωνία δανείου ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το οποίο θα επενδυθεί στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη και την Κεντρική Ελλάδα.

• Τέταρτος στόχος της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, είναι να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο, προωθώντας την κατασκευή σημαντικών υποδομών, δηλαδή του Αγωγού Ποσειδών, που θα συνδέει ενεργειακά την Ελλάδα με την Ιταλία, του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και του EastMed, που θα προσφέρει την άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Εξάλλου, η εταιρία σύντομα θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, της εταιρείας που αναπτύσσει το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Συμφωνία για τον EastMed

Ο κ. Τζώρτζης έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον διεθνή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Όπως είπε, το έργο ενισχύει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ χαράσσει μια νέα, επίσης διαφοροποιημένη διαδρομή για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον αριθμό των οδεύσεων του Νοτίου Διαδρόμου.

Η σημασία της ανάπτυξής του επιβεβαιώνεται από την ΕΕ, η οποία τον προηγούμενο μήνα ενέκρινε την επιπλέον επιχορήγησή του με 34,5 εκατομμύρια ευρώ. Με τη συγκεκριμένη συγχρηματοδότηση, θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες FEED και η σχετική λεπτομερής θαλάσσια έρευνα (DMS). Παράλληλα, η ανάπτυξη του έργου παρακολουθείται στενά και προωθείται από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα. Άμεσος στόχος είναι να υπογραφεί το 2018 διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μερών, ορίζοντας το κανονιστικό και το φορολογικό πλαίσιο για την ανάπτυξή του.

Ξεκινά η κατασκευή του IGB

Πέραν όμως του EastMed, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ μίλησε και για το άλλο μεγάλο έργο στο οποίο συμμετέχει η εταιρία, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το 2018 είναι το έτος του IGB».

Τόνισε ότι «ο αγωγός IGB συνεχίζει να υποστηρίζεται σθεναρά από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, από την ΕΕ και, φυσικά, από τους Μετόχους». Κατά τον ίδιο, «ο IGB θα λειτουργήσει -όπως έχει προγραμματιστεί- μέχρι τα τέλη του 2020. Μαζί με τον TAP, ο IGB θα ανοίξει το Νότιο Διάδρομο Αερίου και θα επιτρέψει την πρόσβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε διαφοροποιημένες πηγές αερίου», πρόσθεσε.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί οι Προκηρύξεις για τον Owners’ Engineer και για την προμήθεια σωλήνων. Ο διαγωνισμός της εργολαβίας κατασκευής (EPC - Engineering Procurement & Construction) πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v