Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμάχους στα εργασιακά αναζητά η Εφη Αχτσιόγλου

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους και των εργοδοτικών φορέων θα έχει η ηγεσία του υπ. Εργασίας. Η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΜΕΔ «ασπίδα» για τις επερχόμενες αλλαγές στη διαιτησία. Τι αλλάζει στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ.

Συμμάχους στα εργασιακά αναζητά η Εφη Αχτσιόγλου

Διερευνητικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων σε... αναζήτηση συμμάχων ενόψει της δύσκολης τέταρτης διαπραγμάτευσης, ξεκίνησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Εχθές, συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, εκκινώντας τον κύκλο του κοινωνικού διαλόγου για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπεται άλλωστε στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους είναι η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Να σημειωθεί ότι ήδη η εκπόνηση της προβλεπόμενης μελέτης για τις διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας έχει ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο. Εν αναμονή λοιπόν της γνωμοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου προσπάθησε να διερευνήσει τη στάση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές επιλεγούν, θα είναι σύμφωνες με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Δύσκολο «τεχνικά» -και όχι μόνο- θέμα θεωρείται και αυτό της δημιουργίας μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Ήδη στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει τεθεί το θέμα της αναζήτησης των στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), ώστε να βρεθεί ο τρόπος διακρίβωσης του αριθμού των επιχειρήσεων που ανήκουν σε κάθε κλάδο αλλά και του αριθμού των εργαζόμενων που απασχολούν. Αυτό μάλιστα που επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων κατά τη χθεσινή συνάντηση, είναι ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχει εκπροσώπηση συγκεκριμένων κλάδων και κατά συνέπεια να μην είναι δυνατή η υπογραφή ή και η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποδεικνύεται ποιες κλαδικές - ομοιοεπαγγελματικές αφορούν εργοδότες που καλύπτουν το 50% του εκάστοτε κλάδου και αυτές να επεκτείνονται.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας και τις προτάσεις της για τη συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση, βάσει της οποίας εφόσον η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο προχωρήσει στην πρόσληψή του, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, έως και 50%.

Πέρα από το πρόστιμο, βέβαια, η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζόμενου. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες, ενώ ήδη με το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπεται ακόμη και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις και με τους υπόλοιπους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v