Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείνει» ο ΔΕΣΦΑ κι αρχίζει το ντέρμπι για τα ΕΛΠΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα το αποτέλεσμα για την πώληση του 66% του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου. Στο προσεχές δίμηνο η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Σε στρατηγικό επενδυτή το 51%. Πωλούν και Δημόσιο και όμιλος Λάτση.

«Κλείνει» ο ΔΕΣΦΑ κι αρχίζει το ντέρμπι για τα ΕΛΠΕ

Προς το τέλος του βαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και σειρά παίρνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, με το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση να παραχωρούν αθροιστικά πλειοψηφικό ποσοστό 51% και το μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει, με βάση τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις, την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών των δύο σχημάτων για τον ΔΕΣΦΑ. Στους κόλπους της κυβέρνησης και των Ελληνικών Πετρελαίων επικρατεί αισιοδοξία ως προς το ύψος των τιμημάτων που δίνουν οι δύο πλευρές, κάνοντας λόγο πως κινούνται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχει μπροστά του, καθώς οι προσφορές δεν έχουν ακόμη ανοίξει ούτε οι αποτιμήσεις, να προχωρήσει και σε δεύτερο γύρο προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του Διαχειριστή είναι της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas από την μια πλευρά κι εκείνη της ισπανικής Reganosa, της ρουμάνικης Transgaz και της EBRD.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, επικεντρώνεται στο θέμα της αποκρατικοποίησης του «διαμαντιού» της εγχώριας ενέργειας, δηλαδή των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στους συνδικαλιστές των ΕΛ.ΠΕ, το επικρατέστερο σενάριο είναι και οι δύο μέτοχοι, Δημόσιο και Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), να πωλούν ποσοστό συνολικού ύψους 51%.

Πηγές μάλιστα θέλουν υπό το κράτος να μένει ποσοστό 15% από το 35,5% και στην κατοχή του ιδιώτη επενδυτή άλλο τόσο (15%) από το 45,5%. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο και το μάνατζμεντ των ΕΛ.ΠΕ. Ο προβληματισμός είναι βέβαια το αν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος να προσφέρει υψηλό τίμημα. Κάποιοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη με βάση αποτιμήσεις που θέλουν την αξία του πετρελαϊκού ομίλου να είναι κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης έκανε γνωστό στο σωματείο των εργαζομένων των ΕΛ.ΠΕ (ΠΣΕΕΠ) ότι η διαδικασία «αξιοποίησης» θα έχει τελειώσει τον Ιούνιο. Πληροφορίες του Euro2day.gr θέλουν την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού να γίνεται τον Μάρτιο με Απρίλιο και τον Ιούνιο να ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα άλλα δύο σενάρια για τον πετρελαϊκό όμιλο που δεν φαίνεται να έχουν τύχη είναι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μετοχών καθώς και η έκδοση χαµηλότοκου οµολογιακού δανείου, το οποίο θα καλύψει την οικονοµική απαίτηση του Προϋπολογισµού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v