Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε έκδοση 12μηνου έντοκου γραμματίου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

Σχεδιάζεται αντικατάσταση τρίμηνων τίτλων με 12μηνα, προκειμένου να βελτιωθεί η καμπύλη επιτοκίων. Γιατί το Δημόσιο θα αντλήσει σημαντικά λιγότερα κεφάλαια. Πού εκτιμάται ότι θα κινηθεί το επιτόκιο της έκδοσης.

Σε έκδοση 12μηνου έντοκου γραμματίου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

Την υποκατάσταση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων με εκδόσεις 12μηνων τίτλων προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους, προκειμένου να προσθέσει ένα ακόμα σημείο στην καμπύλη των εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση των συγκεκριμένων τίτλων θα γίνει για ένα ποσό αισθητά χαμηλότερο από το 1,6 δισ. ευρώ των τρίμηνων εντόκων που λήγουν, δίνοντας έτσι ένα σήμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης ρευστότητας αλλά βελτίωσης της καμπύλης των επιτοκίων.

Πηγές της αγοράς προεξοφλούν ότι η επικείμενη έκδοση θα συγκεντρώσει μαζικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, δεδομένου ότι αναμένεται απόδοση κάτω από 1,5%, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010, με «εφιαλτικό κόστος» 4,85%.

Η κίνηση έρχεται καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μετά την άνοδο που κατέγραψαν τις περασμένες εβδομάδες. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 4,18%, του 7ετούς στο 3,91%, του 5ετούς στο 3,49% και του μονοετούς στο 1,36%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε το πρωί το Euro2day.gr, στα σχέδια νέων εκδόσεων ομολόγων προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής. Παράγοντας της αγοράς ομολόγων, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ανέμενε σύντομα μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έλεγε χθες με νόημα «μη με ξυπνάτε, όσο οι αποδόσεις στην επταετία δεν είναι χαμηλότερες από το 3,5% της έκδοσης…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v