Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,25% το επιτόκιο για το 12μηνο έντοκο

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,18%, ενώ το επιτόκιο είναι σημαντικά χαμηλότερο του αντίστοιχου του ομολόγου που λήγει Απρίλιο του 2019.

Στο 1,25% το επιτόκιο για το 12μηνο έντοκο

Άλλο ένα μικρό βηματάκι προς την κανονικότητα χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας από την οποία μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές αναμένεται να αντληθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο 1,25% κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικό ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ομόλογο λήξης 2019 κυμαίνεται σε απόδοση μεταξύ 1,4 – 1,5%.

Η πτώση του επιτοκίου στο 1,25% συνδέεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης επί των ανταγωνιστικών προσφορών κατευθύνεται σε ξένα χαρτοφυλάκια. 

Από τις ανταγωνιστικές προσφορές το δημόσιο άντλησε 813 εκατ. ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, ενώ η έκδοση (η πρώτη αντίστοιχη από το 2010) υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές.

Όπως πάντως σημείωνε το πρωί το Euro2day.gr σημαντικότερο από την έκδοση του δωδεκάμηνου εντόκου είναι η κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά με τις αξίες των συναλλαγών να συνεχίζουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2014.

Η πιο αισιόδοξη σκέψη κάνει λόγο για τοποθετήσεις που έχουν μακρινό ορίζοντα και ξεπερνούν τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία σιγά σιγά μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup. Η συνολική αξία των ομολόγων που έχει διακινηθεί από τις αρχές του έτους και ειδικά τον τρέχοντα Μάρτιο συνάδει με την παραπάνω σκέψη αφού ο όγκος τους ξεπερνά τα 2/3 του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, οι πιο σκεπτικοί επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις στη δεκαετία, η οποία είναι το benchmark σε μια σειρά θεμάτων, για να κινηθεί κάτω από το επίπεδο του 3,6% περίπου, που βρέθηκε τον πρώτο μήνα έτους, θα πρέπει να υπάρξουν πολύ σημαντικά νέα στο χρέος, που θα προκαλέσουν μη αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Ειδικά όσο το 10ετές πορτογαλικό κινείται από το 1,7% έως το 2%, που συνεπάγεται τρέχουσα διαφορά στις 240 μονάδες βάσης, το καλύτερο σενάριο για το spread είναι να μειωθεί ως τις 150 μονάδες βάσης, αφού η υπάρχουσα διαφορά στην πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών είναι σημαντική.

Ο Εκηβόλος, από την άλλη πλευρά, σημείωνε νωρίτερα πως για ορισμένους σημαντικό θα είναι το ύψος του επιτοκίου του 12μηνου εντόκου,  το οποίο "συγκρίνουν" όχι με αυτό της 6μηνης έκδοσης αλλά με το επιτόκιο/κόστος του δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA). Δεδομένου ότι η ρευστότητα/δανεισμός από τον ELA "κοστίζει" 1,55% οποιοδήποτε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,40% θεωρείται επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα σταθεροποιητική είναι η εικόνα στην αγορά των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται στο 4,14%, του 7ετούς στο 3,8%, του 5ετούς στο 3,43% και του μονοετούς στο 1,51%.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,25%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.986 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,18 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Αποτελέσματα Δημοπρασία

 

Δημοπρασία

Σημερινή

Έντοκα Γραμμάτια διάρκειας 52 εβδομάδων

14 Μαρτίου 2018  (ποσά σε εκ. Ευρώ)

1. Δημοπρατούμενο ποσό

625

2. Ύψος προσφορών

1.986

3.Συντελεστής κάλυψης(2:1)

3,18

4.Συνολικά αποδεκτό ποσό

812,5

5. Απόδοση

1,25%

6. Τιμή Δημοπρασίας

98,752

7. Cut – off ratio

52%

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v