Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Watsa: Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας

Ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη τετραετία στην Ελλάδα αναμένει ο επικεφαλής της Fairfax. Σχέδιο για εξαγορά πρόσθετου 40% στη Eurolife. «Από τις φθηνότερες μετοχές στον κόσμο η Eurobank».

Watsa: Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας

Το 2018 θα αποτελέσει τη χρονιά της Ελλάδας καθώς η κυβέρνηση εκπληρώνει όλα τα προαπαιτούμενα για να εξέλθει από το πρόγραμμα, επισημαίνει ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa, στην επιστολή του προς τους μετόχους της επενδυτικής εταιρίας.

Ο κ. Watsa στην επιστολή του αναφέρεται στις προοπτικές της χώρας ενώ αναλύει και τις επενδύσεις που έχει κάνει ο όμιλος στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι έχει αποκτήσει ποσοστά σε Eurobank, Grivalia και Eurolife και μικρότερες συμμετοχές στη Μυτιληναίος και στο Praktiker. 

Οπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές -μια φορά τον Αύγουστο του 2017 αντλώντας 3 δισ. ευρώ και πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, αντλώντας επίσης 3 δισ. με επταετή ομόλογα και απόδοση 3,5% στη λήξη. Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2017 ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 28% στο 21% τελευταία. 

Η χώρα προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις το 2017 για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. 

Δεδομένης της μεγάλης υποχώρησης του ΑΕΠ (της τάξεως του 27% εν μέσω κρίσης), είναι πιθανή μια ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη τετραετία, σημειώνει ο επενδυτής, τονίζοντας ότι ο ελληνικός δείκτης PMI βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε φτάσει ως το 35%, έχει υποχωρήσει στο 4%.

Με την Ελλάδα να ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές και ισχυρή ανάπτυξη, ελπίζουμε ότι οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα θα πάνε πολύ καλά (επιτέλους!), αναφέρει ο κ. Watsa.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή προς τους μετόχους λέει ότι στα τέλη του 2017 οι επενδύσεις στην Ελλάδα υποχωρούν κατά 28% σε σχέση με το κόστος της επένδυσης. 

Αναφορικά με τη Eurolife, σημειώνει ότι απέκτησε μερίδιο 40% έναντι 181 εκατ. δολαρίων το 2016, ενώ εκτίμησε ότι θα αποκτήσει το μερίδιο 40% της OMERS (σ.σ. το συνταξιοδοτικό ταμείο δημοτικών υπαλλήλων του Οντάριο) εντός δυο ετών, ώστε να καταστεί η ασφαλιστική θυγατρική της Fairfax στις ασφάλειες.   

Σε σχέση με τη Eurobank, τονίζει ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταδιακή αύξηση των περιθωρίων. Η τράπεζα είναι καλά χρηματοδοτημένη και περιμένουμε ότι θα περάσει το stress test, σημειώνει, τονίζοντας ότι η μετοχή, στο 0,74 ευρώ με λογιστική αξία 2,64 ευρώ, είναι μια από τις φθηνότερες μετοχές στον κόσμο.  

Τέλος, σημειώνει ότι Praktiker και Μυτιληναίος συνεχίζουν να πηγαίνουν πολύ καλά. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v