Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξωδικαστικός: Πολλές αιτήσεις, ελάχιστες ρυθμίσεις!

Καθυστερήσεις από πλευράς των τραπεζών «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο. Μόλις 23 οι υποθέσεις που έχουν ρυθμιστεί έως σήμερα παρά το μεγάλο ενδιαφέρον. Πώς εξελίσσεται η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Εξωδικαστικός: Πολλές αιτήσεις, ελάχιστες ρυθμίσεις!

Ξεπέρασαν τις 28.000 όσοι επιχειρούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παρά όμως τον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που αναζητούν ρύθμιση των χρεών, έναντι των τραπεζών, του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, η διαδικασία διευθέτησης είναι ακόμη αργή, με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί-διευθετηθεί 23 υποθέσεις. Εξ αυτών, οι 20 είναι υποθέσεις διμερούς διαπραγμάτευσης, αφορούν δηλαδή περιπτώσεις όπου ένας πιστωτής έχει άνω του 85% των χρεών μιας επιχείρησης, ενώ οι υπόλοιπες τρεις σχετίζονται με χρέη σε περισσότερους από έναν πιστωτή και η ρύθμιση προέκυψε ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τη συνδρομή συντονιστή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), κατά τις 32 εβδομάδες που ακολούθησαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3/8/17-16/3/18) αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 28.311 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς ,οι 9.742 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λπ.). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.757 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Έχουν υποβληθεί οριστικά 697 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 209 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών, 36 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 20 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Για τις υπόλοιπες 488 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, οι 462 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έλεγχο πληρότητας. Από αυτές, σε 306 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 187 από αυτές έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 167 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Όπως προαναφέρθηκε, σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Σημειώνεται ότι δύο εξ αυτών ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ζητείται η συνδρομή των τραπεζών

Για τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφει η ρύθμιση οφειλών στις περιπτώσεις που εμπλέκονται πολλοί πιστωτές, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στην απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες.

Όπως επισημαίνουν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις περιπτώσεις που εμπλέκεται το Δημόσιο, οι ρυθμίσεις είναι αναλογικά πολύ περισσότερες από αυτές στις οποίες εμπλέκονται οι τράπεζες.

Η «απροθυμία» των τραπεζών έχει απασχολήσει έντονα το οικονομικό επιτελείο, με συνέπεια την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, στη διάρκεια συνάντησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), να ζητήσει την ενεργότερη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι θα δώσουν μεγαλύτερο βάρος στον εξωδικαστικό.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις πρώτες έξι εβδομάδες (5 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου) λειτουργίας της πλατφόρμας, στη διαδικασία υποβολής αίτησης έχουν εισέλθει 7.598 επαγγελματίες. Υπό επεξεργασία και προσωρινά αποθηκευμένες βρίσκονται 6.436 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί (κυρίως γιατί δεν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες) 1.162 αιτήσεις.

Στην καταχώριση βασικών στοιχείων έχουν προχωρήσει 2.398 επαγγελματίες, ενώ επιτυχή συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν πετύχει 4.038 αιτήσεις. Στη διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων της αίτησης βρίσκονται 3.774 επαγγελματίες, ενώ οριστικά έχουν υποβληθεί 264 αιτήσεις.

Αναφορικά με τη συλλογή των στοιχείων οφειλών που δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, από τέως φορείς κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. ταμείο νομικών, ιατρών κ.λπ.), αυτή διενεργείται από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Εντός 28 ημερολογιακών ημερών, θα αποστέλλουν αυτόματα τα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, απαλλάσσοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες από την ταλαιπωρία συλλογής των στοιχείων.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ, στη θεματική ομάδα «νέα» θα αναρτώνται οι αιτήσεις και αποφάσεις επικύρωσης συμβάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών, όπως προκύπτουν από τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Ήδη αναρτήθηκε η πρώτη σχετική αίτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v