Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές καθυστερήσεις στα δίκτυα νέας γενιάς

H νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ ενέκρινε δύο αιτήματα παράτασης που υπέβαλαν οι Vodafone και Wind, οι οποίες αναπτύσσουν δίκτυα νέας γενιάς. Ωστόσο οι διοικήσεις των εταιρειών δεν βιάζονται, καθώς οι υπηρεσίες με βάση τα νέα δίκτυα δεν έχουν και μεγάλη ζήτηση.

Μικρές καθυστερήσεις στα δίκτυα νέας γενιάς

Τη μακρά παράδοση των καθυστερήσεων, εξαιτίας γραφειοκρατίας και αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, συνεχίζουν και τα έργα για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Προς το παρόν, όμως, οι καθυστερήσεις είναι μικρές και δεν ξεπερνούν το εξάμηνο.

Ηδη η νέα διοίκηση Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε δύο αιτήματα παράτασης που υπέβαλαν οι Vodafone και Wind, οι οποίες αναπτύσσουν δίκτυα νέας γενιάς με βάση τον κανονισμό για το vectoring. Οι διοικήσεις των εταιρειών δεν βιάζονται, καθώς οι υπηρεσίες με βάση τα νέα δίκτυα, που ανακοινώθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχουν και μεγάλη ζήτηση.

Συγκεκριμένα η ΕΕΤΤ έκανε δεκτό αίτημα της Vodafone, ώστε 117 υπαίθριες καμπίνες στις περιοχές Νέου Κόσμου, Παγκρατίου και Γηροκομείου να ενεργοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και όχι στο τέταρτο του 2017, όπως προγραμματιζόταν με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας.

Η αλλαγή του σχεδίου οφείλεται σε καθυστέρηση ηλεκτροδότησης των καμπινών από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Η διοίκηση της Vodafone παρουσίασε, μάλιστα, αναλυτικά στοιχεία στην ΕΕΤΤ για την κατασκευή των συγκεκριμένων καμπινών καθώς και τις σχετικές συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Δύο αιτήματα αλλαγών υπέβαλε η διοίκηση της Wind Hellas: Το πρώτο αφορά την αλλαγή τεχνολογίας σε 132 υπαίθριες καμπίνες (ΥΚ) στην Ακαδημίας και τη Φιλελλήνων που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στις συγκεκριμένες καμπίνες προγραμματιζόταν να υποστηρίζουν και τεχνολογία G.Fast (για ταχύτητες από 300 έως 800 Mbps), αλλά τελικά θα εφαρμοστεί η τεχνολογία Vectoring plus.

Όπως επισημαίνεται, «...η αλλαγή προκύπτει λόγω των οριστικών αποτελεσμάτων του λεπτομερούς σχεδιασμού (low level design) της περιοχής κάλυψης, καθώς διαπιστώθηκε ότι τόσο από τη γεωγραφία και την πυκνότητα κτιρίων των εν λόγω ΥΚ όσο και από την εκτιμώμενη απόσταση μεταξύ ΥΚ WIND & YK OTE, η εγκατάσταση εξοπλισμού G.Fast δεν θα επιφέρει σημαντική βελτίωση για τους τελικούς χρήστες σε σχέση με την τεχνολογία VDSL_VECTORING/V.plus».

Με άλλο αίτημα, η Wind αιτήθηκε να ενεργοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 συνολικά 364 υπαίθριες καμπίνες σε Καλλιθέα, Κορυδαλλό και Νίκαια. Αρχικά προβλεπόταν πως θα λειτουργούν στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η διοίκηση της ΕΕΤΤ ενέκρινε το αίτημα.

Στη Wind επικαλούνται «σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες υλοποίησης αιτημάτων ευκολιών αναφορικά με:

i. Τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης & αδειοδότησης εκσκαφής και εγκατάστασης υπαίθριων καμπίνων (Υπεύθυνοι Φορείς: Δήμοι & Περιφέρειες)

ii. Την ηλεκτροδότηση των υπαίθριων καμπίνων και του αντίστοιχου ενεργού εξοπλισμού (Υπεύθυνος Φορέας: ΔΕΔΔΗΕ)

iii. Την αναβάθμιση/αντικατάσταση (Κν) OΤΕ για τη σύνδεση με τις υπαίθριες καμπίνες WIND στο πλαίσιο των υπηρεσιών ΑΣ-ΤοΥΒ (Υπεύθυνος Φορέας: OΤE)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v