Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ρελάνς» ΚΕΑΟ για τις εισπράξεις εισφορών

Τρόπους να παρακάμπτει τις παρελκυστικές τακτικές των εργοδοτών που οφείλουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, επιδιώκει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Τι προτείνεται για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ότι υπάρχει οφειλή.

«Ρελάνς» ΚΕΑΟ για τις εισπράξεις εισφορών

Τέλος σε παρελκυστικές τακτικές εργοδοτών που δεν πληρώνουν εισφορές, προσφεύγουν όμως στη δικαιοσύνη και λόγω της υπάρχουσας νομολογίας ακυρώνουν τις διαδικασίες έναρξης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, επιδιώκει να βάλει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Έτσι, με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, επιχειρείται η αντιμετώπιση περιπτώσεων για τις οποίες οι οφειλέτες καταφεύγουν στην καταχρηστική άσκηση νόμιμων δικονομικών μέσων.

Η υπόθεση αφορά τον έλεγχο Δηλωθεισών - Καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), όπως καθορίστηκε με το νόμο 4075 του 2012. Ο έλεγχος οφείλει να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μηνός από τον μήνα υποβολής της ΑΠΔ. Εάν από τη διενέργεια του ελέγχου αυτού προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι εισφορές που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ, εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος του εργοδότη.

Όπως επισημαίνει σε έγγραφό του το ΚΕΑΟ, οι πράξεις που εκδίδονται με τη διαδικασία αυτή παράγονται αυτόματα, ως αποτέλεσμα της δήλωσης του ίδιου του οφειλέτη. Μάλιστα, για το χρέος αυτό αποστέλλεται αυτόματα στον ηλεκτρονικό λογαριασμό που τηρεί ο οφειλέτης (κατόπιν πιστοποίησης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) ηλεκτρονική ειδοποίηση. Με αυτήν, γνωστοποιείται το χρέος αλλά και το ότι δεν είναι δυνατή η αποστολή της επόμενης ΑΠΔ, πριν την ανάγνωση της ειδοποίησης αυτής.

Από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ παρατηρήθηκε ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών, μετά την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης και προκειμένου να αποφύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και κυρίως τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων, καταφεύγει στην προσβολή της ταμειακής βεβαίωσης με το ένδικο βοήθημα της ανακοπής. Παράλληλα, ασκεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης ή ακόμη και έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Ο λόγος που προβάλλεται είναι η μη επίδοση των Πράξεων που εκδόθηκαν με βάση τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι ο ίδιος έχει υποβάλει τις ΑΠΔ και κατά συνέπεια ο ίδιος αναγνώρισε την υποχρέωση καταβολής του συγκεκριμένου ποσού εισφορών και δημιούργησε στον εαυτό του την αντίστοιχη οφειλή.

Σύμφωνα με το Κέντρο, τα διοικητικά δικαστήρια, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία, δικαιώνουν όσους οφειλέτες προσβάλλουν την ταμειακή βεβαίωση των παραστατικών αυτών.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η καταχρηστική αυτή πρακτική, το ΚΕΑΟ καλεί τις περιφερειακές του υπηρεσίες:

Να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών ΕΦΚΑ, προκειμένου να προβούν άμεσα στη νομότυπη επίδοση στον εργοδότη των επίδικων καταλογιστικών πράξεων και μόλις η επίδοση επιβεβαιωθεί.

Να αναθέτουν την υπόθεση σε συνεργαζόμενο δικηγόρο, προκειμένου να κατατεθεί στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο αίτηση ανάκλησης της ισχύουσας προσωρινής διαταγής/απόφασης αναστολής.

Ως νέα στοιχεία θα προσκομίζονται τα αποδεικτικά επίδοσης των καταλογιστικών πράξεων και με τον τρόπο αυτό θα αντικρούεται το κύριο επιχείρημα της μη επίδοσής τους.

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις προσβολής της ταμειακής βεβαίωσης καταλογιστικών πράξεων από οποιαδήποτε αιτία, θα πρέπει οι περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ:

• Να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών ΕΦΚΑ, ζητώντας την επίσπευση της εξέτασης της ένστασης, προσδιορίζοντας κατά το δυνατόν συντομότερη ημερομηνία συνεδρίασης κι εφόσον αυτή εξεταστεί πρωτύτερα της συζήτησης της αίτησης ανακοπής και απορριφθεί

• Να αναθέτουν την υπόθεση σε συνεργαζόμενο δικηγόρο, προκειμένου να κατατεθεί στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο αίτηση ανάκλησης της ισχύουσας προσωρινής διαταγής/απόφασης αναστολής, προσκομίζοντας ως νέα στοιχεία τη σχετική απορριπτική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v