Αύξηση 40% στις αγορές μέσω καρτών το πρώτο τρίμηνο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των συναλλαγών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι τάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα και η ολοένα και εντονότερη χρήση τους ακόμη και για μικρά ποσά. Αναλυτικοί πίνακες από την Cardlink.

Αύξηση 40% στις αγορές μέσω καρτών το πρώτο τρίμηνο

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η διείσδυση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των Ελλήνων, με τους καταναλωτές να τις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο για μικρότερα ποσά αγορών.

Αυτή είναι η βασική διαπίστωση των όσων ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο του 5ου Digital Banking Forum (περισσότερα στοιχεία στο συνοδευτικό υλικό).

Μόνο κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, το πλήθος των συναλλαγών μέσω καρτών αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ παράλληλα παρατηρείται σταδιακή στροφή προς τις ανέπαφες συναλλαγές και εντονότερη χρήση στην ελληνική περιφέρεια.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις και στοιχεία της Cardlink, σύμφωνα με τα οποία:

Ο αριθμός των τερματικών έχει εκτιναχθεί από τις 210 χιλιάδες το 2015 κοντά στις 650 χιλιάδες στο τέλος του 2017.

• Αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο, το πλήθος των συναλλαγών μέσω καρτών αυξήθηκε από τα 165 στα 620 εκατομμύρια και η αξία των συναλλαγών από τα 13 στα 26,5 δισ. ευρώ!

• Το πλήθος των συναλλαγών μέσω καρτών ανέβηκε κατά 89% το 2015, κατά 110% το 2016, κατά 72% πέρυσι και κατά 40% το πρώτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι νέοι χρήστες προτιμούν περισσότερο τις χρεωστικές από τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, το ποσοστό των χρεωστικών καρτών επί του συνόλου από το 58% το 2015 διαμορφώθηκε στο 80% το 2017, για να ανεβεί στο 82% τον Μάρτιο του 2018. Μέσω των χρεωστικών καρτών έλαβε χώρα τον φετινό Μάρτιο το 72% της αξίας των συνολικών συναλλαγών, ποσοστό που ήταν μόνο 52% το 2015.

• Η συνεχής αύξηση των χρηστών και των συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται οι κάρτες από τους καταναλωτές για ολοένα και χαμηλότερου ύψους αγορές. Έτσι, ενώ η μέση συναλλαγή ήταν, το 2015, 96 ευρώ για τις πιστωτικές και 57 ευρώ για τις χρεωστικές  κάρτες, κατά τον φετινό Μάρτιο τα αντίστοιχα νούμερα υποχώρησαν αντίστοιχα στα 59 και στα 35 ευρώ. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι τον Μάρτιο του 2018, το 26% των συναλλαγών μέσω καρτών αφορούσε αγορές αξίας χαμηλότερες των δέκα ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2015 ήταν μόνο 10%.

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η διείσδυση των ανέπαφων συναλλαγών σε όγκο και αξία. Έτσι, το ποσοστό τους σε πλήθος διαμορφώνεται τον φετινό Μάρτιο στο 39% (από μόλις 2% το 2015), ενώ η σχετική μέση αξία της συναλλαγής κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε από τα 40 στα 23 ευρώ.

Μετά από αυτά, ο Αντίγονος Παπαδόπουλος προχώρησε στις παρακάτω επισημάνσεις:

• Οι τέσσερις στις δέκα συναλλαγές είναι ανέπαφες.

• Η μία στις δύο συναλλαγές είναι χαμηλότερη των 20 ευρώ, ενώ το 10% των συναλλαγών αφορά ποσά μικρότερα των 5 ευρώ.

• Παρατηρείται τριπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης στον κλάδο γρήγορης εστίασης.

• Τα τερματικά της πρώτης φάσης του νομοσχεδίου αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού στόλου και το 6% των συναλλαγών (το 35% των οποίων δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει συναλλαγές).

• Η γεωγραφική εξάπλωση των νέων τερματικών επέφερε αύξηση μεριδίου συναλλαγών στην περιφέρεια από 18% το 2015 σε 35% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

• Ειδικότερα η Cardlink υλοποιεί πάνω από ένα εκατομμύριο συναλλαγές ημερησίως και χρησιμοποιεί μόνο το 35% των δυνατοτήτων των συστημάτων της.

 

* Το 5ο Digital Banking Forum-Η νέα εποχή στις πληρωμές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v