Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ως και 2 εκατ. επιπλέον τουρίστες βλέπει φέτος ο ΣΕΤΕ

Προς νέα υψηλά η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΤΕ. Εχουν προγραμματιστεί 3,5 εκατ. πρόσθετες αεροπορικές θέσεις για το καλοκαίρι. «Σκιά» οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ως και 2 εκατ. επιπλέον τουρίστες βλέπει φέτος ο ΣΕΤΕ

Μια νέα θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, το 2018, παρά τον προβληματισμό που γεννούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η άνοδος αγορών όπως της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Βόρειας Αφρικής.

Το θετικό φετινό κλίμα επιβεβαιώνεται από τα 3,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι, οι οποίες οδηγούν παράγοντες του χώρου στην εκτίμηση πως θα αποτυπωθούν σε 1 έως 2 εκατ. επιπλέον επισκέπτες φέτος.

Ενδεικτικά, οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία σημειώνουν αύξηση 45%, με τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο της χώρας, TUI, να εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο μια αύξηση της τάξης του 15% των Γερμανών τουριστών το 2018 στη χώρα μας. 

Η Ελλάδα, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται να έχει κατοχυρώσει τη θέση της ως παγκόσμιου προορισμού, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ Ιntelligence, συγκαταλέγεται ήδη στο top 10 προορισμών που προτιμούν οι ταξιδιώτες, από τις 16 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές. Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, και η Ρωσία, όπου βρίσκεται στην 11η θέση.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στο top 5 προορισμών της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από το σύνολο των μεγάλων αγορών, με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εντόπισε ως μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πως οι αναφορές σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρονται για σπέκουλα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά και από διάφορους.

Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των μεγεθών του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά στην άνοδο προορισμών όπως η Τουρκία (+52% φέτος), η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος, όπως εξήγησε, αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, εντός των επόμενων 18 μηνών, από την κυβέρνηση, και αφορούν στο επενδυτικό περιβάλλον, το φορολογικό πλαίσιο, την ταχύτητα διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v