Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2017 βλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Στο 1,4% εκτιμά την αύξηση του ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα, με μοχλό τις επενδύσεις που «έτρεξαν» με 9,6%. Προβληματίζει η ατονία της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σοβαρές οι ταμειακές υστερήσεις σε δαπάνες και έσοδα ΠΔΕ.

Πλεόνασμα άνω του 3,5% το 2017 βλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017, με σηµαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 9,6% καταγράφει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ωστόσο, σημειώνει ότι σημείο προβληματισµού αποτελεί η ατονία της ιδιωτικής κατανάλωσης, ειδικά καθώς συνδυάστηκε µε ενίσχυση των εισαγωγών. Το γενικό επίπεδο τιµών παρέµεινε σχεδόν στάσιµο σε σχέση µε τον Φεβρουάριο του 2016.

Η ανεργία τον ∆εκέµβριο του 2017 διαµορφώθηκε στο 20,8%, µε τάση σταθεροποίησης τους τελευταίους µήνες, συγκριτικά µε τη σηµαντική αποκλιµάκωση που έχει πραγµατοποιηθεί από τα τέλη του 2016. ∆ιατηρήθηκε η θετική εικόνα του ισοζυγίου των ροών µισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα, µε τις καθαρές νέες θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 143.545 κατά το 2017.

Στους περισσότερους κλάδους η παραγωγή εξελίχθηκε θετικά σε σύγκριση µε το 4ο τρίµηνο του προηγούµενου έτους. Ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιοµηχανία, ο δείκτης Βιοµηχανικής Παραγωγής και ο δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος διατηρούν ανοδική τάση.

Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρέµεινε ελλειµµατικό, µε ελαφρά ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το 2016. Οι Άµεσες Ξένες Επενδύσεις κατέγραψαν σηµαντική άνοδο, αλλά παραµένουν σε χαµηλά επίπεδα ως µερίδιο του ΑΕΠ.

Εκτιµάται ότι το πρωτογενές πλεόνασµα Γενικής Κυβέρνησης που επιτεύχθηκε το 2017 αναµένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας σε επίπεδα διπλάσια του αρχικού στόχου (1,75%).

Σηµειώθηκαν και πάλι σοβαρές ταµειακές υστερήσεις στις δαπάνες και στα έσοδα που αφορούν στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε), τόσο σε σχέση µε το 2016 όσο και ως προς τον στόχο που είχε τεθεί για το 2017. 

Συνεχίστηκε η σηµαντική συρρίκνωση των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων του ελληνικού ∆ηµοσίου τόσο ως προς τις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όσο και ως προς τις επιστροφές φόρων. Ο ρυθµός συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσµων οφειλών έναντι του ελληνικού ∆ηµοσίου εξακολουθεί να φθίνει. Οι εισπράξεις έναντι «παλαιού» και «νέου» ληξιπρόθεσµου χρέους διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2016.

Τέλος, σηµαντική είναι η αποκλιµάκωση της απόδοσης του δεκαετούς οµολόγου του ελληνικού
∆ηµοσίου, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. 

*Δείτε την έκθεση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v