Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Μείωση εισφορών κατά 30% θα ανατάξει την οικονομία!

Πώς ένα σύστημα μείωσης φόρων, εισφορών και πλεονάσματος μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη, απασχόληση και βιώσιμο χρέος. Τι υποστηρίζουν οι κ.κ. Μ. Νεκτάριος και Π. Τήνιος. Να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς άριστες πρακτικές στην υγεία, προτείνει ο κ. Μ. Φραγκόπουλος.

Ασφαλιστικό: Μείωση εισφορών κατά 30% θα ανατάξει την οικονομία!

«Το ασφαλιστικό είναι ο κύριος λόγος που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία» δήλωσε χθες σε εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναφερόμενος σε μερικές από τις βασικές αδυναμίες του, όπως η αποκλειστικότητα του διανεμητικού τρόπου χρηματοδότησης.

«Διατίθενται ετησίως γύρω στα 30 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους σε 2,7 εκατ. συνταξιούχους, εκ των οποίων οι 700 χιλιάδες είναι κάτω των 65 ετών. Επίσης, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές στην Ευρώπη χωρίς καμιά εγγύηση για αξιοπρεπή σύνταξη, ενώ το αφανές χρέος του συνταξιοδοτικού έως το 2060 υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές στα 730 δισ. ευρώ, ποσό που αντιμετωπίζεται από τις διεθνείς αγορές όπως ακριβώς το δημόσιο χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος, προτείνοντας σύστημα μείωσης των εισφορών κατά 30%, με παράλληλη συμπλήρωση του διανεμητικού με πλήρως ανταποδοτικό σύστημα.

Προαπαιτούμενα αυτών είναι η μεταφορά όλου του επίσημου δημόσιου χρέους στον ESM, η χρονική μετακύλιση αποπληρωμών προς το ESM, η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης (4% έως το 2030).

«Η εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί συνταγή θανάτου, καθώς θα καθηλώσει την οικονομία μέχρι το 2060 σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1% με 1,5%. Δεν υπάρχει περίπτωση φέτος να τρέξουμε με πάνω από 1,5%.

Αντίθετα ένα μίγμα μείωσης εισφορών κατά 30% και φόρων, διάθεση του 2% του ΑΕΠ σε επενδύσεις υποδομών και εξαγωγών, κανόνες για δημοσιονομική σταθερότητα και δημιουργία θεσμών θα μπορούσε μέχρι το 2030 να οδηγήσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και να δημιουργήσει επιπλέον 400.000 θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Νεκτάριος.

Στην ίδια εκδήλωση, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Πλάτων Τήνιος ανέπτυξε το προτεινόμενο ασφαλιστικό μοντέλο, το οποίο για τους μετά το 1992 εργαζόμενους προβλέπει μείωση εισφορών κατά 30%, μέσα από:

• Υποχρεωτικό διανεμητικό σύστημα με βάση το σουηδικό-ιταλικό μοντέλο (ατομικοί λογαριασμοί νοητής κεφαλαιοποίησης), με εισφορά 12% που θα καταβάλλεται από εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους.

• Υποχρεωτική συμπληρωματική ασφάλιση πλήρους κεφαλαιοποίησης με συντελεστή 7%.

• Προαιρετική ασφάλιση σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

«Πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» ανέφερε ο κ. Τήνιος συμπληρώνοντας: «Αντί να κοιτάμε πώς η γιαγιά θα δώσει χαρτζιλίκι στον άνεργο εγγονό της, θα πρέπει να μας απασχολεί πώς ο εγγονός θα βρει δουλειά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη της γιαγιάς του. Οι συντάξεις πρέπει να αναδιοργανωθούν, προκειμένου να πάει καλύτερα η οικονομία».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της Interamerican κ. Μάρκος Φραγκόπουλος αναφέρθηκε στις βαθιές τομές που θα πρέπει να γίνουν στον πολύπαθο τομέα της υγείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως:

Η συνολική δαπάνη της υγείας ανέρχεται στην Ελλάδα στο 8,3% ενός χαμηλού ΑΕΠ, όταν στον ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 9%.

• Το 36% των δαπανών της υγείας καταβάλλεται από τις τσέπες των Ελλήνων (out of pocket), όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται γύρω στο 6% με 8%.

• Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών υγείας κατά τα τελευταία χρόνια.

• Το σύστημα υγείας στη χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκόπουλο, υπάρχουν τρία μοντέλα διεθνώς, με αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην Ελλάδα να είναι αυτό των συμπληρωματικών συστημάτων.

«Ας αξιοποιήσουμε τις διεθνείς άριστες πρακτικές» ανάφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη, χρηματοδότηση, ενίσχυση της ποιότητας και πρόσβασης στην υγεία.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αναφέρθηκε με παραστατικό τρόπο στις δομικές αδυναμίες του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος, ενώ ρόλο συντονιστή στην εκδήλωση είχε ο πρόεδρος του Hellenic American University Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v