Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα λειτουργήσει η επενδυτική πλατφόρμα ΤΑΝΕΟ - Mubadala

Στόχος η χρηματοδότηση δυναμικών ΜμΕ. Στα 400 εκατ. ευρώ ο αρχικός προϋπολογισμός. Ο ρόλος του ΤΑΝΕΟ. Ο ορίζοντας της συνεπένδυσης. Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας.

Πώς θα λειτουργήσει η επενδυτική πλατφόρμα ΤΑΝΕΟ - Mubadala

Σε καλές και υποσχόμενες, μεσαίες κυρίως, επιχειρήσεις όλων των κλάδων θα εστιάσει τη χρηματοδοτική της προσοχή η κοινή επενδυτική πλατφόρμα που συνέστησαν χθες το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Co.

Με αρχικά κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ενισχυθούν σε πρώτη φάση πολλές δεκάδες ελληνικών δυναμικών επιχειρήσεων, που σήμερα, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης των προηγούμενων χρόνων, έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα.

Ειδικότερα, η σχετική συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Άμπου Ντάμπι από τον Αντώνη Γεωργακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΝΕΟ, και τον Waleed Al Muhairi, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Mubadala, προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας στην οποία οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ (σ.σ. έκαστη). Τα κεφάλαια της ελληνικής πλευράς θα προέλθουν από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο είναι η μητρική του ΤΑΝΕΟ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η συμφωνία έχει διετή ορίζοντα και βάσει αυτής, έως το τέλος της, θα πρέπει να έχουν διατεθεί τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, το ποσό αυτό σίγουρα θα εξαντληθεί νωρίτερα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προστεθούν και επιπλέον πόροι. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, κάτι ανάλογο έγινε στη Γαλλία, όπου αντίστοιχη συμφωνία συνεπένδυσης ξεκίνησε από τα 300 εκατ. ευρώ και ήδη οι πόροι έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μετά το πέρας της διετίας, η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί ή να δημιουργηθεί μετά των δύο πλευρών ένα fund καθώς, όπως διευκρινίζουν, το κοινό αυτό εγχείρημα δεν είναι fund αλλά επενδυτική πλατφόρμα.

Πώς θα λειτουργεί

«Σημείο επαφής» της επενδυτικής πλατφόρμας με τις ελληνικές επιχειρήσεις θα αποτελεί το ΤΑΝΕΟ. Το Ταμείο θα δέχεται αιτήσεις χρηματοδότησης ή θα αναζητεί αυτό οντότητες στις οποίες μπορεί να γίνει συνεπένδυση. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση προϋποθέτει την είσοδο των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Εφόσον το ΤΑΝΕΟ προχωρά στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών προτάσεων και των προοπτικών, σε συνεργασία με τη Mubadala, θα συναποφασίζει το αν θα προχωρήσουν στη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης και το ύψος (της χρηματοδότησης).

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχει τεθεί όριο ως προς το ποσό χρηματοδότησης, ούτε ως προς τον χρόνο παραμονής των χρηματοδοτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ενισχυόμενης εταιρείας, ενώ ως προς τον χρόνο λειτουργίας της επενδυτικής πλατφόρμας, επισημαίνουν ότι αυτό θα γίνει άμεσα, καθώς οι πάσης φύσεως εκκρεμότητες που απομένουν για την ενεργοποίησή τους είναι ελάχιστες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση της εν λόγω επενδυτικής πλατφόρμας σε συνδυασμό με το Equi Fund και το ΕΤΕΑΝ, δημιουργούν μια ισχυρή εναλλακτική μη τραπεζική δομή χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λειτουργία Equi Fund έχει ήδη δεσμευμένους πόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να φθάσουν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ το ΕΤΕΑΝ μπορεί να κινητοποιήσει πόρους άνω του 1,2 δισ. ευρώ.

Οι βάσεις για τη χθεσινή συμφωνία τέθηκαν το 2016 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβαν η αντιπροεδρία της κυβέρνησης υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, ο Γιώργος Τσίπρας, με τον προηγούμενο ρόλο του ως γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ο Αντώνης Γεωργακάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε μεθοδική δουλειά περισσοτέρων των έξι μηνών για να κλειστεί η συμφωνία. Η κρίσιμη συνάντηση φαίνεται πως έγινε το Σεπτέμβριο του 2017 στο Αμπού Ντάμπι όπου ο κ. Γιώργος Τσίπρας, ο κ. Δημήτρης Κοντοφάκας εκ μέρους της Αντιπροεδρίας και ο κ. Αντώνης Γεωργακάκης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, πρότειναν στη Mubadala τη δημιουργία του fund.

Ακολούθησε σειρά συναντήσεων και διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, πριν την τελική συμφωνία. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχιάν, στις 3 Δεκέμβρη 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v