Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Διαρκής η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, επισημαίνει σε έκθεση της η DBRS. Τονίζει ωστόσο ότι το υψηλό χρέος συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

DBRS: Διαρκής η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

Η οικονομική και χρηματοοικονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν μακρά και επίπονη, αλλά σήμερα είναι εμφανή ενθαρρυντικά σημάδια, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η DBRS.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως την στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Επισημαίνει ωστόσο, πως το μεγάλο βάρος του χρέους συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, σημειώνοντας πως θα έβλεπε ως κάτι θετικό την χρήση μηχανισμών βιωσιμότητας του χρέους για την στήριξη της μελλοντικής πρόσβασης στις αγορές.

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Αναλυτικά, η DBRS σημειώνει πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως μετά από τρία χρόνια ύφεση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από το 1,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2018, πρόκειται για την δεύτερη χρονιά την τελευταία δεκαετία που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης ήταν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η κατανάλωση και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Πρωταθλήτρια ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις

Όπως αναφέρει η DBRS, με βάση την έκθεση Going for Growth του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την ανταπόκριση στις συστάσεις του ΟΟΣΑ από το 2011 ως το 2014.

Από το 2010, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, μειώνοντας δραστικά τα δημοσιονομικά της ελλείμματα. Το 2017, η αθροιστική βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο ξεπέρασε το 16% του ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση. Η προσαρμογή αυτή είναι διπλάσια από αυτή των άλλων χωρών της ευρωζώνης που έλαβαν στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Για το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,75% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις δαπάνες, η DBRS σημειώνει πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα με μεγάλες μεταρρυθμίσεις το 2010 και το 2016. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταρρυθμίσεις από το 2009 ως το 2015, η προβλεπόμενη μείωση στις δαπάνες για συντάξεις ως το 2060, υπερβαίνει το 14% του ΑΕΠ.

Επισημαίνει επίσης πως εφαρμόστηκαν μεταρρυθμίσεις και στο μέτωπο των εσόδων, με την θέσπιση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την επιβολή νέων φόρων και την μείωση του αφορολόγητου.

Σημαντικές οι αλλαγές στην αγορά εργασίας

Κατά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα προχώρησε τα τελευταία χρόνια και στην εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Oι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι εξαιρετικά πιθανό να συνέβαλαν σύμφωνα με την DBRS στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα αποφασιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το οποίο βελτίωσε σημαντική την ευελιξία και μείωσε τις ακαμψίες. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης περιλαμβάνουν αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις μαζικές απολύσεις, την εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης και πιο πρόσφατα τις αλλαγές στις διαδικασίες για την κήρυξη απεργίας σε ιδιωτικές εταιρείες. Η συνεχής πρόοδος στην αγορά εργασίας αντανακλάται στην πτώση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έφτασε στο 20,8% του εργατικού δυναμικού στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017, από 27,5% το 2013» σημειώνεται στην ανάλυση της DBRS.

Πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs

Η DBRS αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην συγκρότηση μηχανισμών για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Μια σημαντική μείωση στο «βαρίδι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα βοηθήσει να ανοίξει η κάνουλα των δανείων προς την οικονομία και θα στηρίξει την ανάπτυξη, υπογραμμίζει η DBRS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v