Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία για τις αναπλάσεις στην Αθήνα

Στη σύσταση της νέας κρατικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» προχωρά η κυβέρνηση, για τον συντονισμό των αναπλάσεων στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και άλλες περιοχές. Σκληρή ανακοίνωση από δήμο Αθηναίων.

Ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία για τις αναπλάσεις στην Αθήνα

Αντιδρά ο δήμος Αθηναίων στην απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει ανώνυμη εταιρεία που θα αναλάβει σειρά αναπλάσεων στο κέντρο και άλλες περιοχές της Αθήνας, με περιορισμένη συμμετοχή της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, το σύνολο των μετοχών της νέας κρατικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» θα ελέγχεται από το δημόσιο. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα αναλάβει την ανάπλαση περιοχών όπως η περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τα προσφυγικά, το Γουδή (όπου σχεδιαζόταν η κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού) κ.α.

Σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων αναφέρεται πως «παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα, από το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα προκύπτει ότι η συμμετοχή του δήμου έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για κυβερνητική κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας, με κίνητρα προδήλως μικροπολιτικά. Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα, θα διαψευστούν στην πράξη. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητική εξαγγελία, για το καλό της πόλης, παραμείνει εξαγγελία».

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφεται σχεδόν από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου προβλέπεται πως «συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία" και το διακριτικό τίτλο "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.". Στις διεθνείς συναλλαγές η επωνυμία θα αποδίδεται ως "ATHENSANAPLASSIS S.A.". Η εποπτεία της "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε." κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της ασκείται από κοινού από τον αρμόδιο για τον συντονισμό της Επιτροπής των Μεγάλων Έργων Υποδομής Υπουργό Επικράτειας και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε ευρώ πενήντα χιλιάδες (€50.000,00), διαιρεμένο σε πεντακόσιες ονομαστικές μετοχές των ευρώ εκατό (€100,00) η κάθε μία, αποκλειστικής και πλήρους κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Σκοπός της "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε." είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στο πλαίσιο του σκοπού της η "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε." δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμοδίους διαχειριστές τους. Η "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε." δύναται επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για τις αναπλάσεις εξειδικεύεται και τροποποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου.

Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» δύναται, ενδεικτικώς, να προβεί:
α. Στην καταγραφή του κτιριακού και πολιτιστικού αποθέματος καθώς και κάθε είδους κοινόχρηστων ή μη υποδομών και χώρων.
β. Στην εκτέλεση έργων ή ανάθεση σε τρίτους έργων ανάπλασης.
γ. Στη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και εν γένει διαγωνιστικών διαδικασιών για τις προς ανάθεση μελέτες.
δ. Στην εκπόνηση, ανάθεση, εποπτεία, παρακολούθηση και παραλαβή μελετών, ενδεικτικώς, για την ανάπλαση και αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων και νεωτέρων μνημείων, αστικών αναπλάσεων και αρχιτεκτονικής, μελετών επί θεμάτων στεγαστικής αποκατάστασης και επανακατοίκησης, μελετών επί θεμάτων διαβίωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
ε. Στη συμμετοχή σε προγράμματα ανάπτυξης δημόσια ή ιδιωτικά καθώς και σε επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ.
στ. Στην ανάληψη ως δικαιούχου της εκτέλεσης έργων ή δράσεων στο πλαίσιο των συναφών με τους σκοπούς της επιχειρησιακών ή άλλων προγραμμάτων.
ζ. Στην ανάληψη δράσεων ή εκτέλεση έργων, κατόπιν σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ο.τ.α ή ν.π.δ.δ. ιδίως κατά την εκτέλεση επιχειρησιακών προγραμμάτων.
η. Στην οργάνωση ή/και συμμετοχή σε προγράμματα, εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις δημοσιότητας συναφών με τα θεματικά πεδία της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.».
θ. Στην αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών, δωρεών, χορηγιών και πάσης φύσεως ενισχύσεων για την επίτευξη των σκοπών της.
ι. Σε κάθε μορφής συνέργεια με τις αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και κάθε αρμόδιο ή ενδιαφερόμενο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, για την εκπόνηση και υλοποίηση επιμέρους έργων της ανάπλασης.
ια. Στη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για ζητήματα ενδιαφέροντος της εταιρείας.
ιβ. Σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια και δράση που εμπίπτει στους σκοπούς της έστω και αν δεν αναφέρεται ρητώς στον παρόντα νόμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι οκταμελές και αποτελείται από: α) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Πρόεδρο, β) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί συναφών με τους σκοπούς της εταιρείας δραστηριοτήτων, γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στ) έναν εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων, ζ) έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής και η) τον Διοικητή του Νοσοκομείου «ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ - ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ -ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ». Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής.

Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αποδοχές αυτού καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των εποπτευόντων Υπουργών.
Ο ορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργών και των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4369/2016 (Α' 33), για μία τριετία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα. Με όμοια απόφαση μπορούν να παύονται αζημίως για το Δημόσιο και την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.».

Η λειτουργία της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» υποβοηθείται από το Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο (Γ.Τ.Σ.), το οποίο συγκροτείται από οκτώ (8) μέλη, που ορίζονται για τριετή θητεία με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργών και των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών κατόπιν εισήγησης των φορέων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.». Τα μέλη του Γ.Τ.Σ. πρέπει να είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ευρείας επιστημονικής κατάρτισης και αποδεδειγμένης εμπειρίας σε θέματα ενδιαφέροντος της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.».

Πόροι της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι οι εξής:
1. Οι πρόσοδοι από την εν γένει διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την εταιρεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2.
2. Επιχορηγήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περιλαμβανομένων και προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας, που συγχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Διεθνείς Οργανισμούς ή εθνικούς πόρους.
3. Δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών για την επίτευξη του σκοπού της.
4. Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.
5. Με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργών, του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση θεματικού Υπουργού μπορούν να μεταφέρονται ως πόροι της εταιρείας έσοδα από τέλη ή δικαιώματα, που τυχόν εισπράττονται από τρίτους και αφορούν συναφείς με την εταιρεία σκοπούς. Επίσης, με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργών και του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να καθορίζονται ειδικότεροι κανόνες για την διαχείριση και αξιοποίηση εσόδων από την δραστηριότητα της εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v