Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: 55.000 νοικοκυριά μπήκαν στο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Εχουν εγκριθεί 40.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και 15.000 έχουν μπει στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο, τόνισε ο υπουργός. Πότε ξεκινούν πληρωμές.

Σταθάκης: 55.000 νοικοκυριά μπήκαν στο «Εξοικονόμηση κατ Οίκον»

Στο 1 δισ. ευρώ ανήλθε τελικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7.

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», ο υπουργός δήλωσε: 

Εκλεισαν οι τρεις εβδομάδες, όπου χωρίστηκε όλη η χώρα σε τρεις περιφέρειες, έχουν εγκριθεί 40.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και 15.000 έχουν μπει στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο, δεν έχουν δηλαδή πάρει το «μαγικό» χαρτάκι. Αυτοί έχουν όλο τον χρόνο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, απλώς η πλατφόρμα δεν θα λειτουργήσει για τρεις ημέρες λόγω του Πάσχα.

Άρα, έχουμε περίπου 55.000 νοικοκυριά που μπήκαν στο πρόγραμμα για το οποίο, υπενθυμίζω, ότι υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους. Οι αρχικοί πόροι κάλυπταν περίπου 27.000 νοικοκυριά, ήταν 350 εκατ. ευρώ τα οποία αυξήσαμε σε 700 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του προγράμματος να είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το χειρωνακτικό Εξοικονομώ Ι, για να καλύψει αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων χρειάστηκε 22 μήνες. Εμείς το κάναμε σε τρεις εβδομάδες.

Σε ερώτηση πότε οι αιτούντες θα λάβουν τα χρήματα, ο υπουργός απάντησε ότι όσοι έχουν πάρει την έγκριση, δηλαδή περίπου 40.000, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.

Για την κατεδάφιση αυθαιρέτου στη Μύκονο

Ο νόμος δημιουργεί κίνητρα να κατεδαφίσει μόνος του ο ιδιοκτήτης το αυθαίρετο, επειδή τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά. «Νομίζω ότι η πρώτη κατεδάφιση, με βάση τον ισχύοντα νόμο, έγινε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες. Μόνος του κάποιος κατεδάφισε το οίκημά του, προκειμένου να αποφύγει τα πρόστιμα.

Άρα, ο νόμος προσπαθεί να ρυθμίσει ένα πρόβλημα που υπάρχει για αρκετά χρόνια κι από την άλλη δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα σε κάθε αυθαίρετη κατασκευή μετά το 2011, ορίζοντας ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη επιλογή που έχει ο αυθαιρεσιούχος πλέον είναι να αυτοκατεδαφίσει το οίκημα», σημείωσε.

Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH

Ο νόμος για την αποεπένδυση της ΔEH είναι έτοιμος. Θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί εντός του μήνα. Ο νόμος απαντά σε τρία ζητήματα: α) έχει πολύ ικανοποιητική ρύθμιση των εργασιακών, β) περιγράφει πώς θα γίνει η απόσχιση και γ) πώς θα γίνει η διαδικασία του διαχωρισμού.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔEH, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Προφανώς η ΓΕΝΟΠ ΔEH αντιτίθεται και έχει διαφορετικές απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο. Εύχομαι κι ελπίζω ότι ο τρόπος που ρυθμίζονται τα εργασιακά θέματα, θα ικανοποιεί τουλάχιστον αυτό το σκέλος από την πλευρά των εργαζομένων».

Για το μήνυμα του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις

Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για οποιαδήποτε καθυστέρηση. Πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι απόλυτα κρίσιμο στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup, να είμαστε έτοιμοι να γίνει από κοινού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιθυμητή ρύθμιση του χρέους. Εμείς επενδύουμε πολύ στο σενάριο ότι εφόσον έχουμε ρύθμιση του χρέους, ολοκλήρωση του προγράμματος και δημιουργία ενός σημαντικού αποθέματος χρημάτων, δημιουργούνται οι τρεις προϋποθέσεις για μια καθαρή έξοδο. Συνεπώς, είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο και νομίζω η σοβαρότητα της κατάστασης επέβαλε να υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι προχωράμε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Για την πρόταση ESM, Γαλλίας, που προβλέπει σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050

Η γαλλική πρόταση εδράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, όχι σταθερές, και έχει διάφορα στάδια, αλλά είναι υπό συζήτηση και υπό διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, εκτίμησε ότι όλα τα θέματα που άπτονται της μακροχρόνιας ελάφρυνσης του χρέους είναι στο τραπέζι. «Υπάρχουν οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, του ESM κ.λπ. και συνεπώς είναι ανοιχτή η ατζέντα για το πού μπορεί να καταλήξει η συμφωνία. Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια σε τεχνικό επίπεδο που έχουν ωριμάσει, δεν είναι συζήτηση στον «αέρα», οπότε είμαστε στο τελικό στάδιο για το ποιες τεχνικές θα επιλεγούν για την ελάφρυνση του χρέους, επισήμανε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v