Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Η συνταγή για «ούριο άνεμο» στην Ελλάδα

Σταθερή ανάκαμψη αλλά χαμηλότερη από τους στόχους, προβλέπει ο οίκος. Οι αντίρροπες τάσεις για την οικονομία, οι οικονομικές συνταγές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και το ρίσκο των πρόωρων εκλογών.

Wood: Η συνταγή για «ούριο άνεμο» στην Ελλάδα

Την πρόβλεψή της για σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία σημειώνει ότι αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,1% το 2019.

Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης συνάδουν με μια λογική και σταθερή ανάκαμψη αλλά παραμένουν χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για ανάκαμψη 2,4% φέτος και 2,5% του χρόνου, σημειώνει.

Η Wood σημειώνει ότι η Ελλάδα θα εξέλθει και επίσημα από τα προγράμματα, ενώ το τελικό κύμα μέτρων λιτότητας που έχει σχεδιαστεί για το επόμενο έτος δεν αναμένεται να έχει αξιόλογη επίπτωση στο ΑΕΠ καθώς λογικά θα αντισταθμιστεί από τα κέρδη ανταγωνιστικότητας και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.

Η οικονομία

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με δύο αντίρροπες τάσεις: Τα κέρδη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, που παράγουν θέσεις εργασίας και στηρίζουν τις επιδόσεις της οικονομίας, αφενός και αφετέρου, τις επίμονα χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών, που περιορίζονται από τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις και τη συνεχιζόμενη λιτότητα στη χώρα.

Η ανταγωνιστικότητα

Ο οίκος σημειώνει ότι βλέπει τρία στοιχεία που υποδηλώνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα: Τη βελτίωση στους βιομηχανικούς δείκτες κλίματος, την ανοδική τάση στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις εντεινόμενες αποδείξεις ότι το εργατικό κόστος αντιστοιχεί πλέον στα επίπεδα που συναντώνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η θετική τάση όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να συνεχιστεί, ωστόσο το αυξανόμενο ρίσκο πρόωρων εκλογών ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις στις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις ενδέχεται να περιμένουν ώστε να διαπιστώσουν αν θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά μόλις 0,5% κατά μέσο όρο, για να διορθώσει 1% το τέταρτο τρίμηνο. Η Wood προβλέπει μια ήπια ανάκαμψη καθώς θα υποχωρεί το ποσοστό ανεργίας. Ωστόσο, η ανάκαμψη της κατανάλωσης συνεχίζει να βασίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και χαμηλούς μισθούς.

Ο πληθωρισμός

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα το 2017 ήταν προσωρινοί, σημειώνει η Wood, προσθέτοντας ότι περιμένει μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες. Ο οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατά 1,3% τόσο το 2018 όσο και το 2019.

Τα πλεονάσματα

Η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και είναι σε τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% φέτος, τονίζει ο οίκος.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν δύο βασικά ρίσκα όσον αφορά στις μελλοντικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας -ο πληθωρισμός και τα εντεινόμενα σενάρια για πρόωρες εκλογές-, αλλά κανένα από τα δύο δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τα μεγέθη.

Κατά την άποψη της Wood, η κυβέρνηση έχει μικρά περιθώρια ελιγμών και θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο φέτος όσο και το 2019.

Δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα οι εκλογές

Η Wood αναφέρεται στα σενάρια επίσπευσης των εκλογών για φέτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ευελπιστώντας σε ενισχυμένη στήριξη, πριν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας του 2019.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα στη χώρα διαφοροποιούνται ως προς το πώς σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα μελλοντικά -περιορισμένα- δημοσιονομικά περιθώρια. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έμφαση στις δημόσιες δαπάνες προς τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες ενώ η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνεται στη μείωση των εταιρικών φόρων. Κατά την άποψη της Wood, καμία από τις δύο πολιτικές δεν αλλάζει τα δεδομένα μακροχρόνια για την Ελλάδα.

Η απόδοση του 10ετούς

Ο οίκος εισάγει νέο μοντέλο για να προβλέπει τη δίκαιη αξία του 10ετούς κρατικού ομολόγου. Το μοντέλο παράγει μια μέση απόδοση 4% φέτος και 4,5% το 2019, αντανακλώντας τις πιθανές αναταράξεις από την ολοκλήρωση του προγράμματος QE της ΕΚΤ και τη μείωση του προϋπολογισμού της Fed.

Το μοντέλο, σημειώνει, θα πρέπει να θεωρηθεί δείκτης τάσης και όχι ασφαλής πρόβλεψη, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλές την επόμενη διετία και ότι θα υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, αν το πολιτικό περιβάλλον παραμείνει «ήσυχο» και η οικονομία διατηρηθεί σε τροχιά ανάκαμψης. Εάν η οικονομία κινηθεί όπως περιμένουμε και συνεχίζουν να γίνονται σεβαστές οι αξιώσεις των θεσμών, θα περιμέναμε ότι η απόδοση του 10ετούς θα κινηθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη του μοντέλου μας το 2019, στο 3,5-4%, αναφέρει ο οίκος.



 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v