Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμίνιο: Η κατάρρευση του Ρώσου ολιγάρχη φέρνει κέρδη (και) στην... Ελλάδα

Πώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ολεγκ Ντεριπάσκα εκτινάσσουν τις τιμές του αλουμινίου. Οι ανησυχίες των διεθνών αγορών. Οι ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρίες και την Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Αλουμίνιο: Η κατάρρευση του Ρώσου ολιγάρχη φέρνει κέρδη (και) στην... Ελλάδα

Φέτος, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου στο Νταβός, ο Ρώσος ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα και μεγαλομέτοχος της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου Rusal έκανε ένα ξέφρενο πάρτι, με τη σαμπάνια να ρέει άφθονη, Ρώσους να χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών και τον διεθνούς φήμης τραγουδιστή Ενρίκε Ιγκλέσιας να δίνει μουσική παράσταση.

Σύμφωνα με την περιγραφή που κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είδε σε τρεις μέρες την αξία της εταιρίας του, που αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή αλουμινίου της Κίνας και τον δεύτερο των ΗΠΑ, να καταρρέει κατά 50%.

Οι κυρώσεις που επέβαλε, την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσινγκτον σε σειρά μεγιστάνων, εταιριών και κυβερνητικών αξιωματούχων της Ρωσίας έπληξε καίρια τη μεγάλη βιομηχανία, προκαλώντας πανικό στην αγορά του αλουμινίου και των υπόλοιπων μετάλλων. Ήδη, όπως μεταδίδει το Bloomberg, πέντε μεγάλοι εμπορικοί οίκοι έβγαλαν «απαγορευτικό» για τους πελάτες τους έναντι της Rusal, ενώ και η ελβετική Glencore, ο μεγαλύτερος αγοραστής αλουμινίου της ρωσικής βιομηχανίας και με μερίδιο 8,75% σε αυτήν, έχασε 4% φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η δε εταιρία του Ντεριπάσκα υποχώρησε 50% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Κούρσα ανόδου για το αλουμίνιο

Οι εξελίξεις αυτές στη Rusal, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου, ώθησαν τις τιμές του αλουμινίου στα ύψη. Στο London Metal Exchange, ο δείκτης ανέβηκε στις 2.150 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας την υψηλότερη ενδοημερήσια άνοδομ πάνω από 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την επιβολή των κυρώσεωνμ η τιμή ήταν κάτω από τις 2.000 δολάρια τον τόνο.

Το ράλι των τιμών του αλουμινίου προκλήθηκε από τις ανησυχίες για έλλειμμα στην προσφορά του προϊόντος. Η Rusal το 2017 παρήγαγε 3,7 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχεί στο 7% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου.

Ευκαιρίες για ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιομηχανίες

Μία άλλη διάσταση που αναδεικνύουν αναλυτές είναι κι αυτή των ευκαιριών που ανοίγονται για παραγωγούς αλουμινίου στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Εν μέσω των κυρώσεων της Ουάσιγκτον σε βάρος της Rusal, αλλά και των διαβεβαιώσεων που φαίνεται να δίνει ο πρόεδρος Τραμπ για εξαίρεση των ευρωπαϊκών εταιριών από την επιβολή δασμών, μεγάλες εταιρίες του κλάδου καταγράφουν κέρδη στις διεθνείς χρηματαγορές. Είναι ενδεικτικό ότι οι αμερικανικές Century Aluminum και Αlcoa ανέβηκαν κατά 13% και 7%, αντίστοιχα.

Στις κερδισμένες εταιρίες συγκαταλέγεται και η Αλουμίνιον, η οποία διαθέτει ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά παγκοσμίως εργοστάσια, με την πλειοψηφία της παραγωγής να εξάγεται. Χθες Τρίτη η μετοχή της Μυτιληναίος σημείωσε κέρδη 4% στο ΧΑ.

Μεγάλοι έμποροι σημειώνουν ότι η απώλεια προσφοράς από τη Rusal μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους παραγωγούς αλουμινίου. Ήδη και η ευρωπαϊκή βιομηχανία Norsk Hydro είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v