Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτουν υπογραφές μεταξύ τραπεζών-doBank για «κόκκινα» δάνεια 2 δισ.

Τράπεζες και doBank συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες της σύμβασης διαχείρισης για προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πριν την ανακοίνωση του stress test, οι υπογραφές και η μεταβίβαση των πρώτων φακέλων.

Πέφτουν υπογραφές μεταξύ τραπεζών-doBank για «κόκκινα» δάνεια 2 δισ.

Άλλο ένα δείγμα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ότι προβαίνουν στις απαραίτητες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ετοιμάζονται να στείλουν οι συστημικές τράπεζες.

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνικής και της ιταλικής τράπεζας διαχείρισης προβληματικών assets doBank, η σύμβαση διαχείρισης (SLA) μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των τελικών όρων της σύμβασης βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τις τράπεζες να δηλώνουν αισιόδοξες ότι θα πέσουν οι υπογραφές, πριν την ανακοίνωση των ευρημάτων του stress test, στις αρχές Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η doBank αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον σχετικό διαγωνισμό (project Solar), τον οποίο έτρεξε για λογαριασμό του διατραπεζικού οργάνου NPLs forum η Oliver Wyman, στα τέλη της περσινής χρονιάς.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν σταδιακά στην doBank χαρτοφυλάκιο περίπου 2.000 προβληματικών δανείων, τα οποία έχουν λάβει 350 με 400 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες.  

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης διαχείρισης, θα μεταβιβαστούν οι πρώτοι φάκελοι. Πρόκειται για μικρό αριθμό καθώς η προεργασία των τραπεζών για την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων και της δουλειάς που έχει κάνει η EY ως σύμβουλος προχωρά αργά και ίσως χρειαστεί πρόσθετος χρόνος.

Η doBank, από την πλευρά της, προχωρά στη στελέχωση του μηχανισμού διαχείρισης, διαδικασία που θα κινείται εκ παραλλήλου με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου.

Η ανάθεση αποτελεί την πρώτη από κοινού κίνηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και υπό το παραπάνω πρίσμα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της έντασης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v